Sveriges drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf Foto: TT

Kungen: ”Minns prins Henrik med stor värme”

Uppdaterad
Publicerad

Med stor värme. Så kommer det svenska kungahuset att minnas Danmarks prins Henrik. Natten mot onsdag kom beskedet att prinsen avlidit, och nu kommenterar Sveriges kung Carl XVI Gustaf bortgången i ett pressmeddelande.

Sent på tisdagskvällen somnade prins Henrik in, detta efter att ha varit sjuk i flera veckor. Den närmaste familjen, bestående av drottning Margrethe och deras två söner fanns vid prinsens sida.

”Drottningen och jag har i dag med stor sorg tagit emot beskedet att Prins Henrik har gått ur tiden”, skriver den svenske kungen i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med drottning Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim med familjer.”

”Nära relation genom släktband”

Carl XVI Gustaf från den Bernadotteska ätten har likt prins Henrik, grevesonen från Bordeaux-trakten som gifte sig med en kronprisessa och blev dansk prins, starka band till Frankrike.

”Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns Prins Henrik med stor värme”, skriver kungen.

Prins Henrik av Danmark blev 83 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.