Kvällstidningarna spelar roll i kampanjandet

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mellan blocken dominerade kvällstidningarnas förstasidor under valspurtens sista vecka. Expressen lyfte fram det krympande avståndet mellan blocken för att mobilisera alliansväljare och Aftonbladet fokuserade på de rödgrönas hjärtefrågor, enligt medieprofessor Kent Asp.

-Båda kvällstidningarna har ofta en starkt negativt vinklad journalistik. Under valrörelsen har Expressen satsat enormt mycket på valbevakningen och enormt mycket på att bevaka Mona Sahlin på ett negativt vinklat sätt, säger Kent Asp, professor i journalistik och media vid Göteborgs Universitet.

Kent Asp tycker inte att rapporteringen i kvällspressen under valspurtsveckan skilt sig på något sätt från den övriga valbevakningen. Däremot menar han att rapporteringen inför årets val skilt sig från tidigare från tidigare års valbevakning genom att man kört hela vägen in i kaklet och inte dragit ner på bevakningen i slutet, som annars är brukligt.

S-frågor i Aftonbladet

Trots att varken Aftonbladet eller Expressen har en uttalat politiskt agenda på nyhetsplats menar Kent Asp att man kan märka en politisk underton i rapporteringen.

Något som tydligt skilde de båda kvällstidningrna åt var Aftonbladets serie om svårt sjuka personer som utförsäkrats. En hjärtefråga för Socialdemokraterna som partiet haft svårt att föra fram.

-Det är viktigt eftersom det var en av dom saker som Socialdemokraterna ville prata om; sjukförsäkringen och trygghetssystemet, säger Kent Asp.

-Det är ganska typiskt att de inte fanns som förstasidor i Expressen men de fanns i Aftonbladet – det är nästan som i ett nötskal – skillnaden mellan tidningarna.

Mobilisera väljare

Även valet av bilder har betydelse för rapporteringen. En negativ bild på någon av partiledarna kan kraftigt förstärka känslan av negativitet eller underläge.

En bild som enligt Asp sticker ut är bilden på en bekymrad Reinfeldt som publicerades på Expressens förstasida, torsdagen innan valet. Budskapet är att det börjar bli bekymmersamt för alliansen och Asp menar att det kan vara ett sätt för Expressen att få alliansväljare att gå och rösta.

-Syftet är: gå och rösta så att det inte går så dåligt, säger Kent Asp.

My Rohwedder Street

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.