Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kvinnliga politiker utsätts oftare för hat och hot – riskerar att tystas

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen mot terroråtalade Teodor Engström, som inför Almedalsveckan kartlade en rad kvinnliga journalister, tjänstemän och politiker. Att just kvinnliga politiker på höga positioner utsätts för hat och våld är enligt en ny rapport vanligare än att manliga politiker på samma positioner blir det.

– Alla politiker bär med sig det i offentligheten, säger Karin Enström, som är partisekretare för Moderaterna.

Enligt rapporten från Uppsala universitet så utsätts kvinnliga politiker för mer hat och hot än sina manliga kollegor. Allra hårdast drabbas kvinnor i ledande roller och trakasserierna som kvinnorna får motta är ofta grövre, mer personliga och kopplade till sex än de som männen mottar. Konsekvensen kan enligt studien bli att kvinnliga politiker censurerar sig själva i större utsträckning än manliga politiker.

Annika Strandhäll (S) är ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet och gör ofta inlägg som väcker debatt i sociala medier. Hon menar att hat och hot är ett försök att undergräva henne som politiker.

– Man kan ju låtsas som att man inte påverkas av det, men allra värst är det ju när man känner att ens barn är oroade, säger hon.

Enligt doktoranden Sandra Håkansson på Uppsala Universitet behandlas kvinnliga och manliga politiker olika – hör henne berätta hur i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.