Foto: TT.

Kvinnojourer reagerar mot skärpt barnlag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa lagarna kring egenmäktighet om barn och göra det straffbart för en förälder hålla ett barn gömt från den andra vårdnadshavaren. Men kvinnojourerna menar att lagen kan vändas mot kvinnor som tar med sig barn till skyddade boenden.

Det är i dag redan olagligt att skilja ett barn från någon som har vårdnaden om barnet. Nu vill regeringspartierna skärpa lagen, så att även själva undanhållandet blir olagligt, efter en uppmärksammad dom där en man friats i Högsta domstolen och man konstaterat att det finns en lucka i lagen.

Men lagen har flera bottnar, menar både Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) och Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR). Problematiken finns bland annat när våldsutsatta kvinnor tar med sig sina barn till skyddade boenden och håller dem undan från pappan.

Kan vändas emot kvinnan

– Det är svårt eftersom att när socialtjänsten placerar kvinnor på skyddade boenden görs en utredning kring mamman men ingen placering av barnet. När mamman tar med barnet till det skyddade boendet görs det på hennes eget ansvar. Och det har hänt att det har vänts emot henne om den andra föräldern anmäler att hon försvunnit med barnet, säger Lotta Sonemalm, kanslichef på SKR.

Jonas Linander (C), vice ordförande på justitieutskottet menar dock att lagändringen inte skapar en förändring.

– Ett olovligt bortförande är redan olagligt, det enda vi gör nu är att vi stoppar in olovligt undanhållande. Det är samma regler. Men det finns en praxis att om det föreligger en nödsituation så kan man se till behjärtansvärda skäl – exempelvis om barnet hålls borta för att den ena föräldern är anmäld för sexuella övergrepp, säger han till SVT Nyheter.

Inget barnperspektiv

– Kvinnojourerna efterlyser en helhetsöversyn av hela den här lagstiftningen, men det är inte det man har gjort nu. I det övriga får justitiedepartementet återkomma, säger Jonas Linander.

Antalet anmälningar om egenmäktighet med barn har ökat konstant, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, skriver Svenska Dagbladet.Under förra året anmäldes 1924 ärenden. Enligt Lotta Sonemalm är det många av de fallen som är vårdnadstvister där lagstiftningen inte fungerar, exempelvis i fall där kvinnor misshandlats av sina män och sedan vill skilja sig och få vårdnaden om barnen.

– Den här lagen riskerar att bli ytterligare ett vapen i en förövares händer. Det finns inget utskrivet barnperspektiv i lagen som den ser ut i dag. I vårt remissvar till det här förslaget framförde vi att det är viktigt att titta på hela frågan och speciellt där det finns en våldsproblematik, säger Lotta Sonemalm.

Utbilda familjerätter

Angela Beausang, ordförande i Roks, trycker på vikten av att familjerätterna behöver utbildas i frågorna då hon menar att de inte synkar polisutredningar – exempelvis när en pappa är föremål för en utredning kring våld mot kvinnan men rätten ändå driver att barnen ska få träffa pappan.

– Forskning visar att det bästa för barnen är att inte träffa pappan om denne har utsatt mamman för våld under den första tiden då mamman är på ett skyddat boende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.