Regeringen går fram med en kvoteringslag, berättar näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: TT

Nya lagförslaget: Kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger fram ett lagförslag om kvotering till börsbolagsstyrelser. Minst 40 procent av ledamöterna ska vara kvinnor.

Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter.

– Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen.

– Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Men det går väldigt långsamt, säger Mikael Damberg.

Sanktioner från och med 2019

Lagen ska gälla redan från 2017, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om det inte är minst 40 procent av ledamöter av vardera kön. Avgifterna ska enligt förslaget ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek.

Sanktionsavgiften för de statliga bolagen kommer att ligga på max.

M har öppnat upp för kvotering

Men frågan är om lagen får stöd i riksdagen. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt ja till kvotering hittills.

-Det ligger en väldig bevisbörda på de partier som säger att den här frågan är viktig, och som dessutom säger att de är ett feministiskt parti. Jag är optimistisk eftersom jag tror att det här är helt rätt, säger Damberg.

Han tycker att Moderaterna gjort en omsvängning under Anna Kinberg Batra, efter att ha öppnat för en diskussion om kvotering under Fredrik Reinfeldts tid.

– Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Vi vet att näringslivet själv ser att jämställda styrelser är en konkurrensfördel. Men det är också en rättvisefråga. Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand, säger Damberg.

Fungerande lag i Norge

Norge har sedan 2006 i aktiebolagslagen krävt att alla norska börsbolag ska ha minst 40 procent kvinnor i styrelsen för att inte likvideras eller tvingas byta organisationsform.

En liknande lag är på väg att träda i kraft i Frankrike, också där används miniminivån 40 procent. I Tyskland ska sedan årsskiftet minst 30 procent av ledamöterna i de största börsbolagens styrelser vara kvinnor.

I Nederländerna har det införts regler som anger att bolag som inte når upp till 30 procent måste förklara varför och visa upp åtgärder för att få en jämnare könsfördelning.

EU-kommissionen har även i ett förslag till direktiv skissat på ett förslag som innebär att det vid lika meriter när det gäller lämplighet, kompetens och erfarenhet ska ges företräde för sökande av det underrepresenterade könet, om färre än 40 procent i en styrelse tillhör det könet. Detta har dock blockerats av medlemsländerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer