Kvinnor stressas sönder på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsskadorna ökade i fjol för fjärde året i rad – speciellt de stressrelaterade och särskilt i kvinnodominerade yrken. Arbetsmiljöverket ser utvecklingen som illavarslande.

– Vi oroas över att inte den här trenden bryts. Man kan fråga sig vad som kommer att ske framöver om det inte görs krafttag på den svenska arbetsmarknaden, säger Håkan Olsson, avdelningschef på verket, till TT.

Den rikstäckande rapporten från verket, som släpps på torsdagen, visar att anmälda arbetssjukdomar ökade med nio procent 2012-2013, till drygt 11.000. De anmälda arbetsolyckorna med sjukfrånvaro ökade med tre procent, till cirka 32.000.

Allt detta medan sysselsättningen bara ökade med en procent.

Värst för kvinnor

Det är främst kvinnor som drabbas. Bakom ökningen döljer sig bland annat tunga lyft, obekväma arbetsställningar samt stress och påfrestande relationer till arbetskamrater och klienter inom vård, skola och omsorg, uppger verket.

Och vad gäller arbetssjukdomarna är stressrelaterade åkommor särskilt oroande, enligt Olsson.

– Vi kan se att det är framför allt där som ökningen skett, att stress och hög arbetsbelastning ökar – och det oroar mig extra.

Vård, skola och omsorg domineras av offentliga arbetsgivare. Det är stora arbetsgivare med många anställda per chef – vilket kan tänkas göra det svårt att få igång en dialog om arbetsmiljöfrågorna, tror Olsson.

– Inom offentligsidan kan det vara den biten det handlar om.

Inspektera rätt

Han säger arbetsmarknadens parter, statsmakterna och Arbetsmiljöverket måste sätta till alla klutar för att vända trenden.

För verket handlar det om att kommunicera, se över informationsgivningen och föreskrifter samt att säkerställa att besöken på olika arbetsplatser ligger rätt, säger Olsson.

– Vi måste se till att prioritera rätt och att våra inspektionsmetoder är så effektiva som möjligt.

Antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar per 1.000 förvärvsarbetande per län i fjol:

Län;Olyckor;Sjukdomar;

Stockholm;5;2;

Uppsala;5;2;

Södermanland;8;3;

Östergötland;7;4;

Jönköping;8;3;

Kronoberg;7;2;

Kalmar;8;3;

Gotland;5;2;

Blekinge;7;4;

Skåne;7;3;

Halland;7;2;

Västra Götaland;7;3;

Värmland;6;2;

Örebro;9;2;

Västmanland;8;3;

Dalarna;6;3;

Gävleborg;7;2;

Västernorrland;6;2;

Jämtland;6;1;

Västerbotten;6;2;

Norrbotten;8;2;

Riket;7;2;

Källa: Arbetsmiljöverket (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer