Hör kvinnorna berätta om övergreppen. Foto: Stina Stjernkvist/TT/SVT

Kvinnorna berättar om övergreppen: ”Det gör så jävla ont”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 anmäldes 8 350 våldtäkter, en ökning med sex procent jämfört med 2018. Omkring fem procent av alla anmälningar leder till en fällande dom, enligt Brottsförebyggande rådet.

– Jag fick brev hem om att utredningen var nedlagd, säger Robin i SVT:s dokumentär “Våldtäktens spår”.

För två år sedan anmälde Robin en våldtäkt. I “Våldtäktens spår” berättar hon om händelsen.  

– Jag var på väg hem från en festkväll och åkte hem i en bil. Jag vaknade upp av att chauffören våldtar mig, han var för mig en helt okänd person, säger hon.  

Spårsäkringssatsningen i Robins ärende hanterades ovarsamt av polisen och hon kunde själv inte peka ut någon gärningsman. Det ledde till att utredningen lades ner. 

– Vi hittade den inte. Den förekom inte i utredningen, säger förundersökningsledaren om Robins spårsäkringssats. 

Få fällande domar  

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det omkring fem procent av alla våldtäkter som anmäls som leder till en fällande dom.  

I dokumentären berättar ett flertal tjejer hur de också blivit utsatta för övergrepp. En av dem är Hanna som poängterar hur viktigt hon tycker att det är att våga anmäla. 

– Ju fler som delar med sig av sina historier, desto tyngre väger vi – ju viktigare blir frågan. 

Fotnot: Kvinnorna i artikeln heter egentligen något annat.

Se mer i SVT:s dokumentär ”Våldtäktens spår” på SVT Play.

Hit kan du vända dig

Om du eller någon du känner har blivit utsatt för ett sexualbrott finns det ett flertal organisationer som du kan vända dig till.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Kvinnojourer 

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Bris

För den som är under 18 år går det att ringa till Bris på telefonnummer 116 111. Alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.