Kvinnosjukdomen endometrios kan kosta samhället stora summor pengar, uppger en professor i gynekologi. Foto: TT

Kvinnors lidande kostar miljoner

Publicerad

Den bristande vården av kvinnor med sjukdomen endometrios kan kosta samhället miljoner. Om vården blev en procent bättre att ta hand om kvinnorna skulle samhället kunna spara 90 miljoner kronor per år.

I går berättade SVT Nyheter om stora brister i vården av kvinnor som lider av sjukdomen endometrios.

Trots att sjukdomen är mycket vanlig är läkare och annan vårdpersonal mycket dåliga på att fånga upp och behandla kvinnorna i tid vilket innebär ett stort resursslöseri, enligt en studie från Uppsala universitet.

– Det är ju katastrofalt tycker jag. Om vi skulle kunna bli en procent bättre på att ta hand om de här kvinnorna så spar vi uppskattningsvis 90 miljoner kronor per år, säger Matts Olovsson, professor i gynekologi och ansvarig för en studie som har räknat på hur mycket sjukdomen kostar samhället.

Drabbar hundratusentals

Ungefär 200 000 svenska kvinnor har sjukdomen endometrios. Sjukdomen innebär att en del av mensblodet kommer ut i bäckenhålan. Då för det med sig livmoderslemhinneceller som kan börja växa tumörartat på olika ställen i kroppen.

Det kan leda till svår kronisk smärta, förstörda organ och infertilitet. Sjukdomen ökar även risken för äggstockscancer. Därför är det viktigt att den upptäcks och behandlas i tid.

”Får egentligen ingen hjälp”

Men som SVT Nyheter berättade i går klarar inte vården det i dag.

– På de flesta håll i landet så har man ingen organiserad vård, ingen organiserat omhändertagande utav de här patienterna utan de får hela tiden träffa olika gynekologer, olika läkare, får olika besked och får egentligen ingen hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Endometrios

Mer i ämnet