Höst, vinter eller icke definierad årstid? I södra Sverige kan det senare bli verklighet nästa vecka Foto: Johan Nilsson, TT

Vintern har inte kommit – nästa vecka kan bli årstidslös

Uppdaterad
Publicerad

Trots att snön har fallit och kylan krupit innanför kläderna har vintern faktiskt inte nått hela landet. Längs den södra kusten är det fortfarande meteorologisk höst – och nästa vecka kan det vara så att det där inte är någon årstid alls.

– Det har varit nära, men sedan har mildluftsattacker förstört, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Längs Skånes kust, i delar av södra Götaland och Blekinge är det fortfarande meteorologisk höst. Någon vinter har inte dykt upp, trots att ett vitt täcke legat över större delen av Sverige.

– För att få vinter måste du ha en medeltemperatur på under 0 grader fem dygn i sträck. Man har haft fyra dagar i sträck men sedan har det kommit en mildluftspuff som förstört allt, berättar Pererik Åberg.

Att hoppa över en hel årstid kan låta ovanligt, men så är det inte. Faktum är att det händer ganska ofta.

– Det är nästan mer regel än undantag. Falsterbo till exempel har nästan aldrig vinter, säger Pererik Åberg.

Kan bli utan årstid

Om vintern inte hinner komma innan 14 februari blir det ingen vinter alls. Det är det senaste datumet det kan vara höst. 15 februari är tidigaste startdatum för våren.

– Vår blir det när det varit en medeltemperatur på över 0 grader i sju dygn. När våren väl inträtt kan vintern inte komma, säger Pererik Åberg.

Om vintern inte har kommit innan den 15 februari är det inte vinter, inte höst – men det går heller inte att säga att det är vår.

– Eftersom det krävs sju dygn för att kunna säga att det är vår, kan vi inte säga att det är det tidigare än den 22 februari. Då får vi en icke definierad årstid, förklarar Pererik Åberg.

Men det är bara under de sju dygnen som årstiden saknar definition. När sju dagar med temperaturer över 0 grader varit kan man säga att det är vår.

– Historiskt finns det ingen definierad årstid. Men just här och nu kan vi stå utan, säger Pererik Åberg.

I sydligaste Sverige har vintern ännu inte kommit – och snart når hösten sitt slutdatum. Foto: SVT

Infördes 2008

Pererik Åberg berättar att vintern 2007/2008 är en av de mildaste vi haft i Sverige. 

– Då var det stora delar av Götaland som inte fick någon vinter, säger han.

Och det var efter det som SMHI satte ett senast möjliga datum för hösten, 14 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.