Förslagen på ny LSS-politik presenterade av Liberalernas sjukvårdspolitiska talespersonen, Anna Starbrink, och partiledaren Jan Björklund. Foto: Sören Andersson/TT

L: Matilda ska få vara med sin familj – inte på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – har hamnat på tapeten inför valet. Nu presenterar Liberalerna en rad förslag på hur de vill förändra den personliga assistansen.

SVT har i veckan uppmärksammat Selma, nio månader, och Matilda, två år, som nekats personlig assistans trots allvarliga hälsotillstånd.

Liberalerna kommenterar båda fallen i sin nya rapport med förslag om ändringar i LSS-politiken, med fokus på rätten till personlig assistans. De menar att den rödgröna regeringen har snålat på assistansen och att det har lett till att många istället får stöd från socialtjänsten eller sjukvården.

Ny chans

I de kortsiktiga förslagen fokuserar partiet på att ge en ny chans till dem som sedan 2016 nekats eller fått neddragen assistans.

Problem med grundläggande behov så som andning (vilket är problemet i Selmas och Matildas fall) bör kunna ge personlig assistans anser Liberalerna. De vill även se över reglerna för ”normalt föräldraansvar”, alltså vad som kan anses vara rimliga krav att ställa på föräldrar när det kommer till omhändertagande av sina barn utan personlig assistans.

Statens ansvar

På lång sikt vill Liberalerna låta staten ta hela ansvaret för den personliga assistansen och därmed ta bort kommunernas ansvar. Detta eftersom de anser att dagens ”skyfflande” mellan kommun och stat är ”ovärdig, och gör att de människor som berörs far illa”.

De vill även att rätten till assistans i framtiden ska avgöras utifrån en helhetsbedömning och inte bara utifrån vissa diagnoser eller ”integritetskränkande minuträkning” av behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar LSS

Mer i ämnet