Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
L vill satsa 14 miljarder mer än regeringen på skolan Foto: Jonas Ekströmer, TT

L vill satsa 14 miljarder mer än regeringen på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill satsa 14 miljarder kronor mer på skolan än regeringen under de kommande tre åren.

Det meddelar L-ledaren Nyamko Sabuni när partiet lägger fram sin första egna budget sedan 2018.

Skola och integration är de viktigaste frågorna som Liberalerna fokuserar på i sin budgetmotion.

– Vi har en generation av unga som kommer ut i en vuxenvärld med ett stort kunskapstapp till följd av pandemin, säger Nyamko Sabuni på en pressträff.

Miljarder till skolan

Liberalerna vill satsa åtta miljarder för att möta kunskapstappet som orsakats av coronapandemin. Utöver det vill partiet se satsningar på 1,5 miljarder för lärare i utsatta områden.

Man vill även satsa 1 miljard på utökad undervisning i matematik och svenska och 900 miljoner på satsningar som rör läromedel.

Liberalerna vill dessutom se en statlig skola senast 2026.

– Kommunala budgetar ska inte vara det som styr, staten ska ta ansvar så att vi har en likvärdig skola i hela landet, säger Nyamko Sabuni.

Totalt vill Liberalerna satsa 14 miljarder mer på skolan under de kommande tre åren än vad regeringen gör i sin budget för samma period.

Vill förstärka rättsväsendet

Utöver skolfrågan står integrationen i centrum för partiet som vill se budgetsatsningar på 7,6 miljarder för att förstärka hela rättsväsendet.

Liberalerna är först ut i raden av oppositionspartier som nu presenterar sitt alternativ till hur den ekonomiska politiken skulle se ut om de fick bestämma.

Detta är partiets första skuggbudget sedan 2018 eftersom man fram tills nu har ingått i januariavtalet och budgetsamarbetat med regeringen.

Opinionskris

Inom partiet har inte minst partiledaren Nyamko Sabuni själv uttryckt en frihetskänsla av att äntligen får presentera en egen budget. Det blir också hennes första som partiledare. 

Liberalerna, som under en lång tid har befunnit sig i en djup opinionskris, har dragit slutsatsen att de för att vinna tillbaka väljare och rädda partiet kvar i riksdagen nästa höst så måste partiet återta sitt forna förtroende hos väljarna i skolfrågan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer