Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barbro Westerholm (L): ”Det handlar om frivillig, självvald dödshjälp för människor där palliativ vård visat sig vara otillräcklig”. Foto: Pontus Lundahl, TT / Visa alla (2)
Visa alla (2)

L vill utreda aktiv dödshjälp

Publicerad

Liberalerna vill tillsätta en utredning om aktiv dödshjälp. Ombuden på landsmötet gick emot partitoppens linje.
– Det är en viktig frihetsfråga, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm.

Partistyrelsen tyckte inte att tiden är mogen för att ta steg mot att införa aktiv dödshjälp, men blev överkörd i frågan. Ombuden på Liberalernas landsmöte i Västerås röstade i stället ja till ett förslag från bland andra Barbro Westerholm om att driva på för en utredning om aktiv dödshjälp.

– Det handlar om frivillig, självvald dödshjälp för människor där palliativ vård visat sig vara otillräcklig. Det tillämpas bland annat i USA och överfört till svenska förhållanden skulle det handla om 200–300 människor om året av de 90 000 dödsfall vi har, säger Barbro Westerholm.

Värdigt livsslut

Hon anser att liberaler som värnar människans rätt till valfrihet och självbestämmande i alla möjliga sammanhang under livet, också bör överväga om det inte även ska gälla rätten till sitt eget, värdiga livsslut, som hon uttrycker det.

Beslutet handlar om att en statlig utredning ska undersöka om någon av de metoder som används i andra länder kan tillämpas i Sverige. I Belgien och Nederländerna är det en läkare som ger patienten det dödande läkemedlet efter att en rad kriterier uppfyllts. I bland annat Oregon i USA är det i stället patienten som får ett läkemedel utskrivet som han eller hon själv tar när det bedöms att det bara återstår kort tid kvar att leva.

Risk för press

Men partistyrelsen ville att motionen skulle avslås.

– Det får aldrig hända någonsin att en enda människa känner sig pressad att avsluta sitt liv, att någon känner sig som en börda för andra eller för samhället och därför väljer att avsluta sitt liv. Vi vill att svensk vård fokuserar på att skapa en bra palliativ vård, säger Anna Starbrink, som representerade partistyrelsen.

Fixrum

Den hetaste debatten var kring så kallade fixrum, det vill säga särskilda rum där narkomaner under säkra och övervakade former ska kunna ta sin narkotika.

Med endast en rösts marginal röstade landsmötet för att partiet ska verka för att fixrum ska testas på någon plats i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer