Justitieminister Morgan Johansson (S) vill snabbutreda en lag om barnäktenskap. Foto: TT

Lag mot barnäktenskap ska snabbutredas

Regeringen vill snabbutreda en lagändring om att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige.
Ett lagförslag ska vara klart under detta år.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att inriktningen är att i fall då äktenskap ingåtts utomlands och där den ena maken är under 18 år vid ankomsten till Sverige, till exempel en asylsökande, så ska ett sådant äktenskap inte erkännas.

Bjuder in de borgerliga

Johansson ser dock också svårigheter med en sådan lag.

– Det är klart att när man inte erkänner äktenskap så får det också rättsliga följder. Det kan handla om arvsfrågor, bodelningsfrågor och om det finns gemensamma barn. Det finns en lång rad konsekvenser, säger Johansson.

Regeringen hade på fredagen bjudit in de borgerliga och Vänsterpartiet för att diskutera åtgärder mot barnäktenskap.

Inbjudan till mötet kom efter det att Liberalerna föreslagit att riksdagens civilutskott ska gå före regeringen och ta fram ett lagförslag mot barnäktenskap. Den borgerliga Alliansen kan tillsammans med Sverigedemokraterna köra över regeringen och genomföra en lagändring.

”Det finns en samsyn”

Enligt Morgan Johansson fanns det på mötet en samsyn om att utreda en sådan lagändring. Han hänvisar frågan om vad som nu händer med Alliansens initiativ i civilutskottet till de borgerliga

– Men jag skulle nog säga att med tanke på de stämningar vi hade på mötet i morse, att de flesta blev nog ganska nöjda med det sätt som regeringen arbetar nu, säger justitieministern.

Frågan om att inga barnäktenskap ska erkännas har aktualiserats i takt med den stora flyktingsströmmen under 2015. Förra våren uppgav Migrationsverket att man identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna ”makar”.

Björklund (L) nöjd med beskedet

Liberalernas ledare Jan Björklund är nöjd med beskedet om en snabbutredning.

– Regeringen har ju backat helt och stödjer nu innehållet i det utskottsinitiativ som Liberalerna tog för två veckor sedan så därmed råder enighet om detta, så det är bra, säger Björklund.

Han utgår från att regeringen kommer att säga ja till lagförslaget när utredningen är klar, även om justitieminister Morgan Johansson (S) också ser svårigheter med en sådan lagändring.

– Nu tar de fram ett förslag till ett förbud och om de sedan inte vill ställa sig bakom det, då röstar vi igenom det. Det finns en majoritet för att förbjuda barnäktenskap, säger Björklund.

M: Bra att vi satt press på regeringen

– Det är bra att vi satt den här pressen på regeringen så att de har bjudit in till samtal och äntligen kommit till skott i frågan. Den har ju varit känd ganska länge, säger Moderaternas Ewa Thalén Finné.

Hon bedömer att lagändring nu kan komma på plats lika snabbt som om riksdagen hade kört över regeringen och beslutat om ett eget förslag.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer