Region Norrbotten varnar för oannonserade hembesök av falska tandläkare. Foto: TT

Privattandläkare får inte behandla asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Trots årslånga tandvårdsköer så får merparten av svenska tandläkare inte behandla asylsökande. Enligt en 20 år gammal lag är det bara folktandvården som får behandla asylsökande, inte privattandläkarna.

– Det är vansinnigt, säger Jens Bengtsson, privattandläkare i Avesta. Om det nu finns resurser i privattandvården ska det vara en rättvis fördelning. Då måste det fria vårdvalet även gälla de asylsökande.

Lagen som säger att asylsökande ska söka sig till Folktandvården är från 1994 och knappast anpassad för dagens flyktingkris. Det anser man på Sveriges kommuner och landsting, SKL, som nu efterlyser en snabb regelförändring. Men enligt folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriell Wikström S) är det inte lagen i sig som hindrar privattandläkare att behandla även asylsökande, det är ingen särskilt kö för asylsökande, utan den som har störst behov ska få vård först.

– Det är egentligen inte lagen som är problemet, utan landstingen har möjlighet att teckna avtal med privata tandläkare redan i dag. Och det är också flera landsting som har gjort det, säger Gabriel Wikström.

Gabriel Wikström (S) säger att han är medveten om problemen tandläkarna vittnar om och att det i de allra flesta kommuner faktisk bara är Folktandvården som behandlar asylsökande.

– Jag tycker att privata tandvård borde tillämpas på fler ställen redan idag, men uppenbarligen är något otydligt och vi behöver se på hur vi kan förtydliga detta.

Långa väntetider

För på orter med stor asylmottagning kan köerna till folktandvården bli årslånga samtidigt som drygt hälften av de svenska tandläkarna är privatpraktiserande.

– Vill du har en tid på Folktandvården i Avesta får du säkerligen vänta ett halvår, säger verksamhetschefen Roger Lindberg. Men jag vet att det finns orter där väntetiderna är ännu längre.

– Vi är definitivt inte för de här reglerna utan ser gärna att vi får hjälp av privattandläkarna, fortsätter han. Just nu har vi många asylsökande i kommunen och de har i dagsläget ett enormt akutbehov.

”Rimliga väntetider för patienter”

Hos privattandläkaren Jens Bengtsson är trycket betydligt mindre.

– Vill du ha en tid hos mig behöver du bara vänta i två tre veckor, berättar han och tillägger. Barntandvården till exempel var ju också styrd till Folktandvården innan men den har man släppt fri. Nu borde man göra samma sak med tandvården för asylsökande.

– För vår del skulle det betyda oerhört mycket om även privattandläkarna fick möjlighet att behandla asylsökande, säger Roger Lindberg. Framförallt skulle det betyda mycket för Folktandvårdens patienter eftersom vi då skulle få rimliga väntetider.

Men om det är en lagändring som behövs är för tidigt att säga.

– Det pågår ett arbete på socialdepartementet för att se hur vi kan förtydliga informationen ut till landstingen. Om det resulterar i en utredning, i en lagändring eller andra förändringar är för tidigt att säga just nu, säger Gabriel Wikström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.