Lagrådet sågar regeringen om vårdval

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kritiserats för att hasta igenom sitt förslag om slopa kravet på att ge patienter möjlighet att själva välja vårdgivare i primärvården. Nu ansluter Lagrådet sig till kritiken.

Vid ett sammanträde på tisdagen slog rådet fast att den knappt tre veckor långa remisstiden för förslaget var ”orimligt kort” och att regeringen inte förklarat varför lagändringen måste införas så snabbt. Lagrådet riktar även kritik mot att regeringen har valt bort flera viktiga remissinstanser.

Att lagförslaget klubbades igenom redan en vecka efter att remisstiden löpt ut anser man vidare ger intrycket att regeringen inte tagit grundlagens krav om beredning på allvar.

Bristerna i regeringens hantering gör att förslaget inte kan ligga till grund för lagstiftning, konstaterar Lagrådet slutligen i sitt beslut.

– Det är en ovanligt skarp kritik som Lagrådet yttrar. Ofta får man leta efter nyanser men här är det glasklart vad Lagrådet säger. Det måste varje parlamentariker ta till sig av, att det här inte duger som grund för lagstiftning, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Han beskriver lagförslaget som ett hafsverk.

– Regeringen har snickrat ihop ett förslag utan att ens förklara vilka konsekvenser det ska få. Det är en väldigt grundläggande brist när det handlar om lagstiftning som påverkar så många.

Var det här dödsstöten för förslaget?

– Ja, i den här formen i alla fall.

– Om regeringen vill ha stöd i riksdagen får den komma tillbaka med ett bättre underbyggt förslag så att patienterna fortsatt kan ha en stark ställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer