Foto: SVT

Laholm halverade antal bostadsinbrott på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

I Laholms kommun i Halland har antalet bostadsinbrott nästan halverats på fyra år. Dna-märkning, ett nära samarbete med polisen och sms-grupper är några av framgångsfaktorerna.

Laholms kommun i Halland var 2012 det näst mest drabbade området i landet när det gällde bostadsinbrott. Det talades om en inbrottsvåg som nästan inte gick att kontrollera och både polisen och invånarna ansåg att situationen var ohållbar.

Lars-Bertil Ugglesjö var en av dem som råkade ut för ett inbrottsförsök under perioden. Grannsamverkan var först på plats efter att han slagit larm.

– Det kändes riktigt bra att det kom folk med en gång. Då hade man någon att luta sig mot, säger Lars-Bertil Ugglesjö.

Växande engagemang

Det var under samma period som Laholmsbon Peter Bengtsson, tillsammans med flera grannar, fick nog och bestämde sig för att starta grannsamverkan. Han har tillsammans med Thomas Bigert, som bor i byn bredvid, varit drivande när det gäller att utveckla och utöka grannsamverkan. I dag använder de sig av allt ifrån dna-märkning till sms-grupper för att förebygga inbrott i kommunen. Initiativet har växt under åren och nu är runt 1.000 hushåll från fem olika byar i Laholm involverade.

– Tanken är inte att vara ett medborgargarde, utan att förebygga brott. Däremot kan vi ta signalement, vi kan meddela polisen och så får polisen göra det jobbet. Man ska inte utgå från att vi ska ta några brottslingar eller inbrottstjuvar. Det handlar om att vi tillsammans är mycket starkare. Mängden folk gör att vi ser och hör på ett helt annat sätt, säger Peter Bengtsson. 

Framgångsrikt samarbete

Krister Adolfsson och Mikael Eliasson står för polisens del i samarbetet kring grannsamverkan och de berömmer initiativet. De säger att de lyckats få ner inbrotten mycket tack vare det unika samarbetet med grannsamverkan. Det hålls regelbundet möten där kommande säkerhetsprojekt diskuteras, där det senaste mötet handlade om att införa dna-märkning.

En annan faktor som gör Laholms grannsamverkan unik är att det i ett tidigt skede infördes sms-grupper. På så sätt kunde information från grannsamverkan och polisen nå 1.000 hushåll direkt. Det finns flera exempel på situationer där tekniken varit till stor hjälp för polisen.

– Vid ett tillfälle efterlyste jag uppgifter om en bil som vi letade efter. Jag tog kontakt med grannsamverkan som skickade ut ett grupp-sms. Efter tio minuter fick jag ett telefonsamtal som talade om för mig vart bilen fanns. Om vi hade lagt polisära resurser på att leta rätt på fordonet i fråga så hade vi kunnat hålla på och letat i dagar. Nu tog det tio minuter tack vare grannsamverkan och deras teknik, säger Krister Adolfsson, gruppchef på Polisen i Laholm.

”Man känner sig inte så ensam”

På fyra år har bostadsinbrotten i Laholm minskat med runt 50 procent enligt polisen och det har skapat större trygghet i Laholm. Pär Nilsson utsattes för ett inbrott 2012 och blev bestulen på bland annat datorer och mobiler. Grannsamverkan var på plats i samband med inbrottet, men stöttade honom också efteråt i samband med rättegången mot inbrottstjuvarna.

– Det kändes helt otroligt, stödet man har runt omkring sig. Framförallt i samband med rättegången, att de fyllde lokalerna med människor som får en att känna sig mer trygg när de sitter där, säger Pär Nilsson. 

Tycker du att du har sett någon skillnad före och efter man började med grannsamverkan i Laholm?

– Ja, visst gör det det. Brottsligheten har ju sjunkit. Men samtidigt känns det tryggare på något sätt. Man har någon att ringa eller smsa i den här gruppen om det skulle vara något. Man känner sig inte så ensam längre. Vi är fler nu helt enkelt, säger Pär Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.