Foto: TT/SVT

Läkare: utred frågan om självvalt livsslut

Publicerad

Debatten kring dödshjälp har blossat upp igen. Nu kräver nio läkare att regeringen utreder frågan om självvalt livsslut – men läkarkåren är splittrad.

I Sverige finns i dag ingen laglig hjälp att avsluta sitt liv om man har en obotlig sjukdom. Läkarkåren är splittrad. Motståndarna menar att det är oetiskt och att det inte är en läkares uppgift att hjälpa till att avsluta liv, medan förespråkarna menar att lidandet vid slutskedet av vissa sjukdomar rättfärdigar dödshjälp.

– Vi har gått in i det palliativa registret och sett att mer än 1000 svenskar, svårt döende, svårt sjuka människor med andnöd, smärtor, illamående och ångest dör med svåra plågor. Vi tycker att det är oetiskt, säger Staffan Bergström, före detta överläkare och senior professor vid Karolinska institutet.

”Måste ha en lagstiftning”

Tillsammans med åtta andra läkare har han skrivit en debattartikel i Läkartidningen där de uppmanar regeringen till en utredning av frågan om självvalt livsslut, som de menar att det finns en stor acceptans för bland befolkningen.

– Vi måste få mer kunskap om fördelar, nackdelar och risker med en lagstiftning. En lagstiftning måste vi ha, för just nu finns det ingen som hjälper patienter.

Sedan 1997 har självvalt livsslut varit tillåtet i Oregon i USA. Lagen innebär att en obotligt sjuk patient i livets slutskede på egen frivillig begäran kan få avsluta sitt liv med hjälp av en dödlig dos läkemedel som förskrivs av läkare.

Inga planer på utredning

Sjukvårdminister Gabriel Wikström skriver i ett mail till SVT Nyheter att det inte finns några planer på att tillsätta en utredning, men att han välkomnar diskussionen kring självvalt livsslut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.