Läkaren om gängkriminella och islamister: ”Allt börjar med psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av de personer som enligt en ny rapport ägnar sig åt organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremism lider av psykisk ohälsa. Det är inte en tillfällighet, anser Eva Lindström, chefsläkare vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

– Jag tror att allt börjar med psykisk ohälsa.

45 procent av drygt 15 200 individer som är involverade i organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism har blivit diagnostiserade med psykisk ohälsa. Det visar en rapport från Institutet för framtidsstudier, som bygger på data från bland annat polisen, Säpo och Socialstyrelsen.

Eva Lindström tror många av de här personerna lider av en neuropsykiatrisk störning, som till exempel ADHD. Att de inte fått rätt hjälp tidigt kan vara en anledning till att de senare hamnar i organiserad brottslighet.

Rapport om gängkriminella och extremism

– Om man upplevs som jobbig i skolan och inte får rätt stöd är det lätt att man hamnar utanför och inte får betyg. Många börjar ta droger tidigt, det går ännu sämre i skolan och de går ut utan betyg. Vad ska de då göra?

MC-gängen mår sämst

Men det är stor skillnad på hur många som lider av psykisk ohälsa mellan olika typer av kriminella gäng. Störst andel som mår dåligt finns inom mc-gängen och vit makt-rörelsen. Där mår 51 respektive 50 procent dåligt.

I islamistiska grupper är andelen mycket lägre, där är det 23 procent som blivit diagnosticerade med psykisk ohälsa.

Eva Lindström tror att det skiljer sig beroende på hur gängens verksamhet är uppbyggda. Mc-gäng är ofta som en familj, men bara så länge medlemmarna sköter sig.

– I mc-gäng har man ofta uppgifter av olika slag att sköta, och det är inte direkt trevliga uppgifter. Att behöva göra sådant skapar naturligtvis psykiska besvär även om man inte hade det innan.

Tabellen visar hur stor andel i de kriminella nätverken som diagnostiserats med psykisk ohälsa Foto: SVT

Islamister drivs av religiös övertygelse

Christoffer Carlsson är kriminolog vid Institutet för framtidsstudier och en av författarna till rapporten om kriminella nätverk. Han tror att anledningen till att det är mycket färre som diagnostiserats med psykisk ohälsa i islamistiska grupper kan ha att göra med att många av dem, 71 procent, är utrikesfödda.

– Det kan helt enkelt vara så att de här grupperna är mer osynliga för myndigheterna. Samtidigt syns inte riktigt samma effekt när det gäller gatugängen, där många också är födda i andra länder, säger han.

Eva Lindström tror att det kan ha att göra med att de islamistiska grupperna drivs av en religiös övertygelse. Det kan också vara en förklaring till att de mår bättre än andra grupper med ideologiska drivkrafter. 

– Egentligen borde ju vit makt-rörelsen vara lika säkra. Men islamistiska rörelsen finns ju över hela världen och har fler ”uppbackare”. Vit makt-rörelsen har inte heller samma tro på att de gör något som skulle vara gott. Deras tro kommer snarare ifrån att de är bättre än andra. Det tror jag är svagare än att tro att man har gud på sin sida, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapport om gängkriminella och extremism

Mer i ämnet