Foto: SVT

Läkaren vill se folkbildningskampanj om endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Okunskap kring sjukdomen endometrios är ett stort problem, bland sjukvårdpersonal men också bland kvinnor i allmänhet. – Alla vet vad diabetes och reumatism är, men det är mycket ovanligare sjukdomar än endometrios, säger Matts Olovsson, överläkare och chef vid Endometrioscentrum i Uppsala. Han efterlyser nu en folkbildningskampanj i skolorna.

Endometrios uppstår när mensblod kommer ut i bäckenhålan och för med sig celler från livmoderslemhinnan, som sedan börjar växa tumörartat på olika organ – vilket orsakar inflammation, smärta, svullnad och ärrbildning.

Trots att var tionde kvinna har endometrios har ingen av de instanser som skulle kunna göra något åt saken, Socialstyrelsen, eller SKL, tagit tag i frågan.

Endometrios

– Det är oerhört upprörande, säger Matts Olovsson, överläkare och chef vid endometrioscentrum i Uppsala, i SVT:s Aktuellt.

– De flesta vet inte ens att de lider av den här sjukdomen. Att då försöka smita undan med att det inte finns pengar eller resurser för att göra något det känns helt fel.

”Till slut måste politikerna lyssna”

Matts Olovsson har jobbat med endometrios i många år. Han tycker att det är bra att drabbade kvinnor nu organiserar sig och att det startats en namninsamling med krav på att Socialstyrelsen ska ta fram nationella riktlinjer för hur endometriosvården ska utformas. 

– Ju mer uppmärksamhet den här sjukdomen får desto bättre är det. Till slut måste väl politikerna ta fast på det här, lyssna och avsätta resurser.

Matts Olovsson tror att nationella riktlinjer skulle hjälpa att säkra en bättre vård och ge ungefär samma mottagande oavsett var i landet man bor.

– Det finns bra endometriosvård på några få ställen i Sverige, men det är några få öar i landet, på övriga ställen fungerar det väldigt dåligt. Där kommer de här patienterna väldigt mycket i kläm.

Rätt vård skulle spara miljoner

Okunskapen kring sjukdomen gäller inte bara sjukvårdspersonal – inte ens kvinnor själva känner till sjukdomen.

– Alla vet vad diabetes och reumatism är, men det är mycket ovanligare sjukdomar än endometrios. Man måste ha någon sorts folkbildningskampanj, kanske via skolorna.

Matts Olovsson säger att samhället skulle spara stora pengar på att ge kvinnorna rätt vård. Enligt en ännu opublicerad studie kostar varje kvinna med en behandlingskrävande endometrios över 90.000 kr per år i sjukvårdskostnader och sociala kostnader som sjukskrivningar.

– Om man blir 10 procent bättre på att vårda de här kvinnorna så skulle man kunna tjäna mellan 50 miljoner och 100 miljoner kronor per år, säger Matts Olovsson.

Endometrios

Endometrios är en vanlig sjukdom. Ungefär 200 000 kvinnor och transpersoner har endometrios i Sverige. Det är nästan var tionde kvinna i fertil ålder. I snitt tar det sju till nio år innan en korrekt diagnos ställs.

Lite förenklat kan man säga att endometrios uppstår när en kvinna menstruerar baklänges och en del av blodet kommer ut i bäckenhålan. Då kan det föra med sig celler från livmoderslemhinnan som sedan börjar växa tumörartat på olika organ. Det kan leda till kronisk smärta och svåra skador på bland annat tarmar, urinvägar och äggstockar. Kvinnorna kan även få det svårt att kissa och bajsa och kan plågas av djupa smärtor vid samlag.

Sjukdomen kan öka risken för infertilitet och äggstockscancer.

I mer extrema fall kan endometrioshärdarna till och med sprida sig till naveln, huden, lungorna och hjärnan. Blir de tillräckligt stora kan de börja producera eget östrogen och kan alltså börja menstruera självständigt. Kvinnan kan då börja blöda ur till exempel tarmen, kinden eller naveln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet