Huvudentrén vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läkarförening larmar: Flera svensksomalier bland coronadödsfall i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex av de 15 som dött av coronaviruset i Stockholmsområdet är svensksomalier. Det konstaterar svensksomaliska läkarföreningen.

– När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger Jihan Mohamed, styrelseledamot i föreningen, till SVT:s Agenda.

– De flesta hade underliggande sjukdomar. Men en man i 60-årsåldern, som avled i går, gav ett väldigt välmående intryck även om vi inte känner till hans sjukdomshistorik. Många blev chockade när de fick veta att han hade dött, säger läkaren Jihan Mohamed, som är styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen.

Under måndagskvällen meddelade Region Stockholm att ytterligare sex personer med bekräftad Covid-19 avlidit. Totalt har nu 15 personer i regionen dött av coronaviruset.

Många bor trångbott

Enligt Jihan Mohamed var fem av de sex avlidna med svensksomalisk bakgrund bosatta i Järvaområdet i Stockholm, som består av stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Den sjätte var hemmahörande i Järfälla kommun.

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed, som själv är uppvuxen i området.

Kulturella aspekter kan ha spelat in

Hon tror även att kulturella aspekter kan ha spelat en roll i smittspridningen.

– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt.

Därför har svensksomaliska läkarföreningen nu släppt information om coronaviruset på somaliska.

– Vi har bland annat informerat att det är viktigt att hålla social distans men också att man ska vara hemma vid symtom. Det gäller att ändra beteenden, säger Jihan Mohamed.

När texten publicerades var över hälften av de som dött av coronaviruset (sex av nio) i Region Stockholm svensksomalier. Efter publicering kom uppgifter om sex nya dödsfall i regionen. Rubriken har därför ändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.