Läkarstudenter får inte sommarjobb i Sverige

Publicerad

De vill sommarjobba hemma i Sverige och landstingen vill anställa dem – men Socialstyrelsens regler gör att svenska läkarstudenter som läser utomlands inte kan sommarjobba i Sverige.

Nästan 3.000 – eller en tredjedel av alla svenska läkarstudenter – läser utomlands. Och allra flest läser i Gdansk i norra Polen. När sommaren nu närmar sig väntar jobb som underläkare i Polen, Finland, Norge eller Danmark.

-Jag ska jobba i Finland som underläkare på en vårdcentral. De var jätteglada över att jag sökte dit, säger Jessica Nauska som pluggar till läkare i Polen.

Alla berörs de nämligen av Socialstyrelsens föreskrifter som säger att läkarstudenter från termin nio får vikariera som läkare – men bara om man läser vid en svensk fakultet.

Det här har fått Martin Ahlström, läkarstudent i Gdansk, att börja strida juridiskt.

-Det handlar om att kunna få möjljghet att komma in systemet på lika villkor. Svenska läkarstudenter kan vikariera utomlands, men läkarstudenter utomlands kan inte vikariera i Sverige, säger han.

– Vår uppfattning är att i och med att den här föreskriften står i strid med EU-rätten så behöver inte landstingen bry sig om den, de kan åsidosätta den regeln helt enkelt, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist vid Centrum för rättvisa.

Men det är många landsting som inte vågar det?

– Ja, de har väl en vana att lyssna på Socialstyrelsen. Och så länge Socialstyrelsen axlar sitt ansvar är det en god ordning. Det är inte förrän de brister i det ansvaret som det blir problem.

Vill inte ändra reglerna

Sverige är ett av få EU-länder som inte tillåter studenter vid utländska universitet att vikariera som underläkare. Men Socialstyrelsen har inga planer på att ändra sina föreskrifter.

– Vi jämför den svenska utbildningen med den utländska. I Sverige har man minst 40 veckors praktik för att kunna komma i fråga för ett särskilt förordnande. Vissa utbildningar som vi har tittat på har bara åtta veckors praktik, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen.

”Stannar kanske i Finland”

De svenska läkarstudenterna i Polen har 16 veckors praktik. De har svårt att förstå argumentet när andra länder i Europa värderar deras utbildning högt – och det samtidigt råder brist på läkare i Sverige.

Läkarstudenterna tror att konsekvensen kan bli att en del inte flyttar hem till Sverige när utbildningen är klar.

– Både Norge och Finland står med öppna armar för oss utlandsstudenter. I och med att jag kommer att jobba i Finland i sommar är det inte omöjligt att jag stannar kvar och jobbar där senare, säger Jessica Nauska.

Så den svenska vården kan komma att missa dig?

– Ja, tyvärr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer