Läkare: Vi är oroliga för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska läkare tillbringar minst tid i Europa per patient. Nu larmar tusentals läkare om brister i svensk sjukvård.

”Vi är oroliga för dig som behöver sjukvård i dag”. Så inleds Läkarupproret, ett internetupprop som kritiserar det svenska sjukvårdssystemet. Uppropet har hittills skrivits under av närmare 3 000 personer på två dagar, majoriteten av dem läkare och sjukvårdspersonal.

Bakom initiativet ligger Lollo Makdessi och Märit Halmin, båda läkare.

– Vi tycker att vår profession inte uttalar sig tillräckligt om vårt sjukvårdssystem och kände att det är dags att vi formulerar oss gemensamt om det, säger Lollo Makdessi.

”Lägger tid på fel saker”

Svenska läkare tillbringar minst tid i Europa på sina patienter, och det beror delvis på att svensk sjukvård utgår från produktion i stället för patientens behov, menar Lollo Makdessi.

– Vi lägger vår tid på fel saker, och har för lite tid kvar åt våra patienter. Vi tror att vi läkare kan använda tiden bättre än vad vi gör i dag.

I grunden handlar det om säkerhet och kvalitet i vården, berättar hon. Men deras upprop handlar inte egentligen om resursbrist, som det uppmärksammade Barnmorskeupproret.

– Vår utgångspunkt är att vårdsystemet i sig är felbyggt. I det svenska systemet ses patienten som en produkt på en marknad, vilket sätter läkarnas yrkesetik på spel och står i motsättning till patientens bästa.

Hägglund: Viktig fråga

Socialminister Göran Hägglund (KD) menar att patienter aldrig ska ses som en produkt, och att det faktum att läkarna lägger lite tid på sina patienter måste diskuteras.

– Det är en viktig fråga att fundera över. I Stockholm lägger sjukhusläkare 18 procent av sin arbetstid på patientkontakt. Men samtidigt är Sverige bäst eller bland de bästa oavsett vad vi mäter när det gäller resultat i vården. Där har alla som arbetar inom vården anledning att vara stolta.

Men det är ändå nästan 3 000 läkare som skrivit på det här uppropet, som oroar sig för patienternas vård?

– Jag beklagar att det finns saker läkarna är missnöjda över. Det är i grunden landstingens ansvarsområde, men vi vill gärna bidra. Bland annat med kunskap om varför det ser ut så här och vad vi kan göra åt det. Exempelvis kanske läkare borde avlastas från administrativa uppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.