Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, kommenterar de senaste besluten kring Astra Zenecas vaccin. Foto: SVT

Läkemedelsverket frågades ut om Astravaccin: ”Oerhört stor nytta”

Publicerad

Läkemedelsverket anser att Astra Zenecas vaccin kan ges till alla över 18 år. Att fler riskerar att drabbas av allvarliga biverkningar måste vägas mot risken att drabbas av covid-19, menar verket.

På onsdagen slog EU:s läkemedelsmyndighet EMA fast att blodproppar är en möjlig biverkning av Astra Zenecas covidvaccin. Det svenska läkemedelsverket gick senare ut och ställde sig bakom EMA:s bedömning om att fördelarna med vaccinet överstiger riskerna.

– Det är viktigt att komma ihåg att nyttan med det här vaccinet är oerhört stor i samtliga åldersgrupper, sa Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, när hon frågades ut i Aktuellt.

Risken att drabbas av blodproppar efter vaccination bedöms av EMA som högst en på 10 000.

– Men sannolikt är det betydligt färre, så det är en mycket ovanlig biverkning, sa Veronica Arthursson.

Ges inte till yngre

Folkhälsomyndigheten, som beslutar vilka som ska erbjudas vaccinet, står i nuläget fast vid rekommendationen om att det endast ska ges till personer över 65. Detta eftersom merparten av de som drabbats av biverkningar varit under 60 år, och att äldre i högre utsträckning blir svårt sjuka i covid-19.

Läkemedelsverket å sin sida gör samma bedöming som EMA – att alla över 18 år kan få vaccinet.

– Det man måste börja med att konkludera är att EMA inte har gått ut med några tydliga riskfaktorer. Det man ser är att majoriteten av fallen som rapporterats in är kvinnor under 60 år, men man har inte fastställt det, eller något annat, som tydliga riskfaktorer.

Veronica Arthurson fick också frågan om det inte är allvarligt att det finns risk för ytterligare dödsfall kopplade till biverkningar.

– Absolut är det allvarligt, men det måste ställas i relation till hur många som skulle drabbas av covid-19 och eventuellt avlida om man inte hade fått det här vaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet