Susanne Zakrisson är enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet. Foto: SVT

Läkemedelsverket om SVT:s avslöjande: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på SVT Nyheters avslöjanden om hälsokostbutikernas olagliga påståenden. Men myndigheten har inga planer på att göra egna kontroller av vad som faktiskt sägs i butik.

Susanne Zakrisson är enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet och medverkade i kvällens Aktuellt. Hon förklarade att SVT:s granskning av hälsokostbutikerna visat att läget är sämre än hon trott.

– Det är väldigt allvarligt. Vi har en lag som säger vad man får göra för medicinska påståenden, och syftet är att skydda patienter.

Hänvisar inte till läkare

SVT Nyheter har under två dagar granskat hälsokostbutiker med dold kamera. En reporter har beskrivit ett påhittat scenario om en mormor som börjat glömma viktiga saker.  Granskningen har visat hur en stor del av butikerna inte hänvisat mormodern till läkare, trots att detta sägs vara rutin hos flera av hälsokostkedjorna.

LÄS MER: Hänvisar inte till läkare – trots demenssymptom

Hälften av butikerna har dessutom gjort påståenden om att preparat som gurkmeja och kokosolja skulle hjälpa mot Alzheimers och andra svåra demenssjukdomar, påståenden som är direkt olagliga.

LÄS MER: Hälsokostbutiker bryter mot lagen

Läkemedelsverket, som är tillsynsmyndighet för läkemedelslagstiftningen, bedriver i dag framför allt tillsyn mot skriftlig marknadsföring. Det förekommer att verket förbjuder företag att göra hälsopåståenden i reklam på nätet eller tidningsannonser. Men hittills har man inte alls granskat den muntliga marknadsföringen i butik.

– Det är uppenbart att det också är viktigt att lyssna på vad som sägs, säger Susanne Zakrisson.

Gör om sin utbildning efter granskningen

Samtidigt menar hon att verket inte kan använda metoder liknande SVT, eftersom man ska bedriva en öppen tillsyn.

Enligt Susanne Zakrisson kommer man nu att se över hur man ska gå vidare med uppgifterna från SVT:s granskning.

– En viktig insats är att jobba med utbildning och rådgivning, och förklara för butikerna varför det här är så viktigt. Vi samarbetar också med andra myndigheter och med kommunerna, och det kan vara en tillsyn som vi ska utveckla.

SVT:s granskning har redan lett till att Nordens största hälsokostkedja Life gör om sin internutbildning och inför kunskapskontroller av personalen. Susanne Zakrisson ser postitivt på att kedjorna tar avslöjandena på allvar, men oroas samtidigt av att personal i vissa fall tycks bryta medvetet mot regelverket.

LÄS MER: Stösta kedjan gör om internutbildning

– Det är väldigt upprörande att det i en del fall framgår att man vet om att man gör fel.

SVT:s granskning av hälsokostbranschen fortsätter. Kontakta våra reportrar med tips och åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.