Foto: Scanpix

Landsbygdsstödet – en kassako för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsstödet har kostat 36 miljarder kronor de senaste sju åren. Men effekten har blivit liten, enligt en ny rapport.

Landsbygdsprogrammet, det stöd för landsbygdsutveckling som får 18 miljarder i EU-bidrag och lika mycket från svenska statskassan, får svidande kritik av utredaren professor Ewa Rabinowicz.

– Pengarna borde gå till åtgärder som ökar effektiviteten på landsbygden, menar hon.

I stället har pengarna i landsbygdsprogrammet enligt utredaren till största delen bara blivit en extra inkomstkälla för bönderna och inte den stimulering för landsbygdens mångfald och utveckling som det var tänkt.

– Jordbruket är en för liten näring för att bära landsbygdens utveckling. Man kan inte hålla landsbygden vid liv med så få företag som lantbruket i dag har menar Ewa Rabinowicz.

Hon tillägger att lösningen är att skapa större förutsättningar för näringslivet i stort och inte bara ge lantbruket pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landsbygdsstödet

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter