Landsting hotas av böter för dyra hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Många av landstingens inhyrningar av vårdpersonal kan i själva verket bryta mot lagen. Konkurrensverket har försökt komma tillrätta med problemen genom en granskningsrapport. Men problemen har ökat och nu väljer myndigheten en annan väg – som kan sluta med böter för flera landsting.

Konkurrensverket såg 2015 att det fanns flera problem med landstingens anlitande av hyrpersonal. 

Myndigheten gjorde en granskning som som bland annat visade att landstingen gjorde stora direktupphandlingar av hyrpersonal – direktupphandlingar som är dyrare och osäkrare än om man handlar från upphandlade ramavtal, och som bryter mot lagen när de överstiger vissa gränsvärden.

Inhyrd personal i vården

Konkurrensverket hoppades att rapporten skulle leda till förändringar. Men i stället har man alltså fått in fler tips om misstänkta felaktigheter.

– Vi har inte sett den effekt vi hoppades på, och anser att andra åtgärder behövs, säger enhetschef Malin de Jounge till SVT.

Nu startar man därför tillsynsärenden, där landstingen i slutänden kan avkrävas en konkurrensskadeavgift – ett slags böter – i domstol. 

Fyra landsting granskas

Nyligen startade man en tillsyn mot de fyra norrlandslandstingen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland, vilket Sveriges Radio P4 Jämtland var först att berätta om

Norrlandslandstingen har under hela 2017 i princip bara gjort direktupphandlingar. Detta eftersom upphandlingen av ramavtal fördröjts av en domstolsprocess.

– Vi har precis börjat och får se var utredningen landar, säger Malin de Jounge.

Norrlandslandstingen är inte de enda landsting som varit ramavtalslösa under 2017. I Blekinge har man saknat ramavtal sedan i maj i år. Affärsområdeschef Joakim Kristensson uppger dock att en upphandling nu är genomförd.

Upprörde minister

SVT visade i september hur landstingen ofta tvingas till direktupphandlingar när de bolag man har ramavtal med inte lyckas leverera personal. 

Ibland görs direktupphandlingarna till och med från bolag i samma koncern som de man har ramavtal med – men som inte kunnat leverera. Bolagens agerande har fördömts av bland andra socialminister Annika Strandhäll (S), som efter SVT:s granskning sa att landstingen borde ”bryta ryggraden” av hyrbranschen.

Uttalandet ledde till ett högljutt ordkrig och på måndag kommer Annika Strandhäll att möta hyrbolagens branschorganisation Bemanningsföretagen för att diskutera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet