Stugorna som ägs av stiftelsen Anna Johansson Visborg minne har varit i blåsväder förut. Foto: SVT

Lång rad skandaler kring Visborgsstiftelsen

Uppdaterad
Publicerad

År 2004 avslöjade Dagens Nyheter att ett antal styrelseledamöter hyrde eller hade hyrt kvinnostugor till lågt pris. Bland annat lät styrelsen styrelsens dåvarande sekreterare, en LO-ombudsman och S-politiker hyra en av de mest attraktiva stugorna som ligger vid vattnet.

Han var inte ensam. Styrelsen hade låtit ytterligare minst fyra manliga fackliga företrädare hyra stugor billigt. Även den tidigare ordföranden i stiftelsen hade hyrt en stuga på området.

LÄS MER: Stiftelse hyr hur en av de mest attraktiva stugor till manlig anställd

Enligt stiftelsens styrelse, som består av representanter för LO och Livs Stockholmsavdelningar, tolkade de en paragraf i stiftelsens stadgar som att två styrelseledamöter hade rätt till stugor.

Var vantolkning

Men detta var en vantolkning, enligt Länsstyrelsen. Paragrafen var till för att två av arbetarkvinnorna som hyrde stugor skulle få plats i styrelsen för att kunna ta till vara på deras intressen. Inte att styrelseledamöter hade rätt till stugor.

Efter avslöjandena uppmanade LO:s dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin stiftelsens styrelse att avgå. Även länsstyrelsen gjorde samma uppmaning. Men styrelsen vägrade eftersom de ansåg att de inte gjort något fel. Styrelsen byttes dock ut en kort tid senare.

Läs mer: Krav om öppenhet i LO-stiftelse för behövande kvinnor

Flera kvinnor skulle vräkas

DN avslöjade också att ett LO-bolag som var kopplat till Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne ville sälja mark och bygga ett 30-tal exklusiva bostadsrätter i Nacka. Flera kvinnor skulle vräkas. Men planerna blev inte av efter uppmärksamheten. 

Senare sålde stiftelsen två attraktiva tomter för två miljoner kronor. Halva summan gick till det fackföreningsanknutna Riksbyggen som kompensation för de uteblivna bostadsrätterna.

Förvägrades plats i styrelsen

SVT har även avslöjat att stiftelsen under lång tid förvägrat de kvinnliga hyresgästerna två platser i styrelsen, vilket stiftelsens stadgar föreskrivit. Stiftelsen lyckades senare ändra stadgarna och stryka den paragrafen.

Stiftelsen är systerstiftelse till den stiftelse som äger ett antal attraktiva hyresfastigheter i Stockholms innerstad.

LÄS MER: Facktoppar vill riva stugor för lågavlönade kvinnor

Vem var Anna Johansson-Visborg?

Anna Johansson-Visborg föddes 1885 i Beateberg vid Sjön Viken i Västergötland. Hon jobbade som sömmerska och servitris innan hon flyttade till Stockholm där hon arbetade som bryggeriarbeterska.

Hon anses tillsammans med Kata Dahlström vara den viktigaste kvinnan i tidig svensk arbetarrörelse.

Hon var med när en av de tidigaste kvinnliga fackföreningarna, Fackföreningen för bryggeriarbeterskor, grundades 1901 och hon blev dess första ordförande.

Anna Johansson-Visborg var en pionjär med att organisera lågavlönade kvinnor. Hon var också politiskt engagerad och hade en framträdande roll inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Till exempel blev hon som första kvinna invald i motsvarande Stockholms kommunstyrelse och hon slogs för kvinnlig rösträtt.

Hon drev bland annat bostadsfrågor. Efter att hon börjat göra egna fastighetsaffärer engagerade hon sig i att det skulle byggas ett hus på Kungsholmen för lågavlönade kvinnor. Höghuset ligger i slutet av Flemminggatan och kallas kvinnohuset.

Johansson-Visborg och hennes make drev även ett antal biografer i Stockholmsområdet. Hon donerade sedan sin förmögenhet till de två stiftelser som i dag bär hennes namn.

Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne driver en semesteranläggning för behövande kvinnor med ett hundratal små stugor i Nacka utanför Stockholm.

Anna Johansson-Visborgs stiftelse driver hyreshusen på Kungsholmen och Södermalm i Stockholm.

Huvudmän för stiftelserna är fackförbunden Livs och LO:s Stockholmsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.