Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många utmaningar väntar den nyvalda ledaren för Centerpartiet, Muharrem Demirok, enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

”Lång uppförsbacke väntar Demirok”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mycket talar för att en lång uppförsbacke väntar Muharrem Demirok som ny partiledare. Centerpartiet befinner sig i ett allvarligt läge och själv saknar han erfarenhet av rikspolitiken. Uppmärksamheten kring de två misshandelsdomarna lär inte heller underlätta.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Muharrem Demirok har ett besvärligt utgångsläge när han tillträder som partiledare.

Centerpartiets är, milt uttryckt, i en problematisk situation. Partiets trend i opinionen är nedåtgående. I senaste SVT/Novus väljarbarometer hamnar partiet på 5,0 procent. Samtidigt har partiet de senaste åren tappat stöd i viktiga politiska sakfrågor, visar andra mätningar.

Det är alltså en rejäl utmaning redan här för en ny partiledare.

Riksdagsvalet förra året blev en smärre katastrof för Centerpartiet, som var det parti som backade mest av riksdagspartierna. Lika allvarligt var den kraftiga tillbakagången i traditionellt starka centerfästen utanför storstäderna.

Dessutom efterträder Demirok en partiledare som varit väldigt dominerande i sitt parti. Få andra partiledare i Sverige på senare år har haft en så stark ställning i sitt parti som Annie Lööf. Och det finns flera exempel historiskt på hur svårt det är att efterträda en stark partiledare. Det påverkar även efterträdarens handlingsutrymme att göra upp med gamla sanningar och lägga om den politiska kursen.

Också detta utgör en del i den uppförsbacke Muharrem Demirok måste klara av. En annan är att Demirok, som varit kommunalråd, saknar egentlig erfarenhet av rikspolitiken. Han kom in i riksdagen så sent som i höstas.

Besvärligt läge

Dessutom är Centerpartiet i ett besvärligt parlamentariskt läge i riksdagen efter valet, utan inflytande över regeringspolitiken och som en del av en splittrad opposition.

Misshandelsdomarna lär också göra Demiroks uppförsbacke brantare. Även om de inträffade för länge sedan är det uppenbart att dessa avslöjanden har skadat honom, inte minst det faktum att han i alla år undanhållit partiet och därmed väljarna denna information. Det lär hans politiska motståndare utnyttja när tillfälle ges. Diskussionen kring hans dubbla medborgarskap kan också påverka. Bakgrunden är att Säkerhetspolisen varnat för säkerhetsproblem med vissa medborgarskap. Demirok har dock meddelat att han ska avsluta sitt turkiska medborgarskap.

Toppstyrt

Under Annie Lööfs ledning blev Centerpartiet mer och mer toppstyrt. Det vill kommunkretsarna i partiet nu ändra på. Demirok pekas ut som en lyssnande politiker som är bra på att samarbeta.

Få inom Centerpartiet talar dock om det som är hans viktigaste uppgift; att vinna val och hans förutsättningar att göra just det. Med sin storstadsbakgrund och politiska profil är han inte en given magnet bland landsbygdsväljare. Alla tidigare centerledare, som blivit framgångsrika, har haft en bakgrund på landsbygden.

Hur Demirok vill förändra Centerpartiets politik är också oklart. Ändå är detta Centerpartiets största utmaning för att vända den negativa opinionstrenden. Annie Lööf lyckades länge både attrahera kvinnor i storstäderna, och en mer traditionell landsbygdscenter. Valet i höstas visade att partiet där nått vägs ände. Centerpartiet tappade stort både på landsbygden och bland kvinnor i städerna.

Det här är grupper som knappast lockas av samma politiska budskap. Dessutom står Centerpartiet inför ett strategiskt vägval som ytterst handlar om partiet på sikt vill söka sig vänster- eller högerut. Att stänga bägge dörrarna lär varken Demirok eller Centerpartiet ha råd med.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.