Ensamstående kvinnor har sedan i april förra året rätt till assisterad befruktning, antingen genom insemination eller IVF, inom svensk sjukvård. Foto: TT

Lång väntan för singelkvinnor som vill ha hjälp att bli med barn

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett och ett halvt år sedan singelkvinnor fick samma lagliga rätt till assisterad befruktning som par. Men i de två största landstingen, Stockholm och Västra Götaland, har ännu inte en enda kvinna fått hjälp. I Göteborg är väntetiden upp till fyra år.

– Många lever med oro, sorg och stress. Det påverkar psykiska hälsan, säger Hans Linde, ordförande för RFSU.

Ensamstående kvinnor har sedan i april förra året rätt till assisterad befruktning, antingen genom insemination eller IVF. Alla landsting erbjuder behandlingen i dag, men skillnaderna i landet är stora och kötiderna långa på många håll.

I Västra Götaland, där cirka 200 står i kö, har ännu ingen ensamstående kvinna fått hjälp.

– Det är tre till fyra års väntetid. Vi behöver verkligen få finansiering för att utöka kapaciteten. Ju längre man väntar, desto längre blir kön och desto svårare blir det att komma till den önskvärda väntetiden, säger Ali Khatibi, chef för reproduktionsmedicin och IVF på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Singelkvinnor hamnar i samma kö som par, vilket har inneburit att dubbelt så många står i kö. Men några extra pengar har landstinget inte skjutit till.

– Vi tycker att det är väldigt tungt att behöva meddela dem att det är så långa väntetider. När det gäller kvinnorna och deras fertilitet är ju tiden av vikt. Det är svårt för patienterna, vi kan bara hoppas att det kan gå snabbare.

Behov av fler donatorer

Inte heller i Stockholm, där kötiden är 15 till 16 månader, har någon ensamstående kvinna kunnat få hjälp. Planen är att den första singelkvinnan ska behandlas våren 2018.

– Vi har en stor bank med donatorer, men det behövs fler, säger Ameli Norling, patientområdeschef för gynekologi och reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

I dagsläget är det bara Karolinska som genomför assisterad befruktning, men tanken är att det ska skötas inom vårdvalet, vilket innebär att privata vårdgivare kan ansöka om att utföra insemination med donerade spermier. IVF, där befruktningen sker utanför kroppen, får dock fortsatt bara göras på universitetssjukhusen.

– Det kommer att ske drastiska förändringar under hösten. Så fort alla pusselbitar är på plats kommer kvinnorna att få snabbare vård, säger Ameli Norling.

Fakta/Insemination & IVF – vad är vad?

  • Insemination

Vid insemination förs donerade spermier in i kvinnans livmoder. Det förutsätter att kvinnan har fri passage genom sina äggledare.

  • IVF (In vitro fertilisering eller provrörsbefruktning)

Vid IVF genomförs befruktningen utanför kvinnans kropp. Kvinnan behandlas först med hormoner så att äggstockarna ”överproducerar ägg” som sedan tas ut och befruktas med donerade spermier.

IVF får endast utföras på universitetssjukhusen i Sverige.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.