Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Som det är nu har vi långtidsarbetslöshet och försörjningsstöd som ökar, säger Stefan Jonsson, arbetsmarknadschef Ovanåkers kommun. Foto: Alex Bolevin/SVT

Långtidsarbetslösheten ökar under pandemin – missnöje bland drabbade kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer 200 000 svenskar vara långtidsarbetslösa enligt Arbetsförmedlingens prognos.

– Vi har både långtidsarbetslöshet och försörjningsstöd som ökar, det blir en jättekostnad för kommunen och företagen, säger Stefan Jonsson, arbetsmarknadschef i Ovanåkers kommun.

I den gamla pinnstolsfabriken i Ovanåker pågår ett projekt för att hjälpa långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden.

– Om det så är industri eller något annat hoppas jag att jag kan få jobb någonstans, säger Aria Persson.

2006 var det 24 procent av de arbetslösa svenskarna som inte jobbat på mer än ett år. I dag har siffran stigit till över 40 procent.

Sedan Arbetsförmedlingen drog sig ur finansieras projektet i Ovanåker helt av kommunen. Arbetsmarknadschef Stefan Jonsson menar att det inte tycks finnas någon plan för de som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Som det är nu har vi en långtidsarbetslöshet som ökar samtidigt som vi ser att industrierna vill ha folk, ändå kommer vi ingen vart där, säger han.

Se hela Agenda om arbetslösheten i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.