Länsstyrelserna: Det här är butikernas problem

Uppdaterad
Publicerad

Tillsynsarbetet kring hur butiker och andra följer pandemilagen för att minska smittspridningen har kommit igång bra men vissa avvikelser återkommer, uppger länsstyrelsen i Dalarna som samordnar kontrollerna.

– En vanlig avvikelse är att det saknas handsprit eller är svår att hitta, säger Dalarnas landshövding Ylva Thörn.

I den första återrapporteringen listar länsstyrelserna vilka problem som de märkt av i butiker och bland andra aktörer som nu måste följa den tillfälliga pandemilagen.

– En vanlig avvikelse är att det saknas handsprit eller är svår att hitta, säger Ylva Thörn, landshövding i Dalarna, vars länsstyrelse samordnar tillsynen nationellt.

Andra svårigheter handlar om att beräkna butiksytan för att komma fram till hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

Extra tillsynspengar

Länsstyrelserna kommer att få ett tillskott för sitt arbete med pandemlagstillsynen, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) som medverkade på pressträffen med Ylva Thörn och civilminister Lena Micko (S). 175 miljoner från den extra ändringsbudgeten går till detta och ytterligare 82 miljoner kommer fördelas till kommuner, regioner och länsstyrelser för att hantera tillsynen på serveringsställen.

Hallengren lämnar också beskedet att lagen tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen föreslås att förlängas till sista september 2021. I den lagen regleras bland annat avstånd mellan sällskap på restauranger. När förslaget gått igenom kommer det innebära att den lagen gäller lika länge som den tillfälliga pandemilagen som gäller till sista september.

– Att möjligheten finns kvar är viktigt, det här bör göras under samma tid som pandemilagen gäller. Tillsynsarbetet är nödvändigt i det läge vi befinner oss i, säger Hallengren.

Förlängningen omfattar inte beslutet om att begränsa alkoholserveringen på serveringsställen efter klockan 20.00, det beslutet har tagits separat och har nyligen förlängts av regeringen fram till 7 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.