Foto: Scanpix/Lärarförbundet

Lärarförbundet: ”Det ser mörkt ut”

Publicerad

Total öppenhet kring vad som händer samt omsorg för personal och elever. Det är vad Lärarförbundet kräver av JB-koncernen inför morgondagens förhandlingar.

– Vi kräver att koncernen tar ansvar för all personal. Oavsett hur de har tänkt kring försäljning eller nedläggning, säger Mathias Åström, förhandlingschef vid Lärarförbundet.

Med 230.000 anslutna lärare är Lärarförbundet det största i Sverige. I morgon kommer man att sitta i förhandlingar med JB-koncernen om hur situationen ska hanteras.

”Ett tungt ansvar”

Enligt Mathias Åström är det av största vikt att koncernen snabbt går ut med väldigt tydlig information till anställda och elever. Annars riskerar man att en oro sprids – något som kan skada friskolornas rykte i allmänhet.

– Man måste vara transparent med vad som händer och extremt omsorgsfull om sin personal om man vill att friskolorna ska fortsätta vara viktiga delar av det svenska skolsystemet. Det är ett oerhört tungt ansvar som JB Education har på sina axlar just nu.

Om nedläggning blir aktuellt menar Mathias Åström att man kommer kräva av koncernen att de sätter elever och lärare i första rummet. Elever ska få hjälp att komma till andra skolor och lärare ska få goda villkor vid uppsägning.

Osäker framtid för skolorna

I nuläget har koncernen gått ut med att man hittat lösningar till 19 av 23 gymnasieskolor och att fyra grundskolor överlåts till andra huvudmän.

I vilken utsträckning det kommer att handla om nedläggningar eller fortsatta verksamheter är dock ännu oklart då eventuella nya ägare måste prövas av Skolinspektionen.

– Det ser definitivt mörkt ut, säger Mathias Åström till SVT Nyheter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet