Enligt Lärarförbundet går utvecklingen åt helt fel håll och man saknar politiskt engagemang i från om outbildade fritidspedagoger. Foto: TT

Lärarförbundet: ”En krisartad situation”

Uppdaterad
Publicerad

Endast 39 procent av de som arbetar på fritidshem har en pedagogisk högskoleutbildning, enligt Skolverket. En krisartad situation som borde retts ut igår enligt Lärarförbundet.

– Utvecklingen går åt helt fel håll, säger förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Enligt Lärarförbundet behövs politiska krafttag för att komma till bukt med att få bland de som jobbar på fritidshem har den utbildning som krävs.

– Vi har både riksdag och regering som beslutat om stärkt kvalitet på fritidshem och som utvecklat uppdraget för fritidspedagoger, men det matchas inte i verkligheten. Vi behöver kraftigare satsningar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Tuff arbetssituation

Lärartätheten har sjunkit på fritidshem, samtidigt som de inskrivna barnen aldrig varit fler. Enligt Lärarförbundets egna rapport som också släpptes under tisdagen, saknar 40 procent av de som jobbar på fritidshem kollegor med pedagogisk utbildning.

– Vi kan se att de fritidshem som har en hög andel behöriga pedagoger lättare kan rekrytera ytterliga, medan om det är tvärtom, så blir det mycket svårare att konkurrera om de alldeles för få utbildade som finns, säger Jaara Åstrand.

Varför är andelen utbildade så liten som 39 procent?

– Arbetssituationen är tuff och det har inte funnits en tillräckligt stark politisk vilja om att göra yrket attraktivt. Vi måste få upp lönerna och komma tillrätta med situationen på arbetsplatserna, annars riskerar siffran att sjunka ytterligare.

Legitimation möjlig lösning

Från och med 2019 kommer det att komma en legitimation som gäller för fritidspedagoger, något som Lärarförbundet jobbat för att få fram länge. Men det ställer i sin tur nya krav.

– Vi måste säkerställa att det finns tillräckligt många lärare på fritidshemmen och att det möjliggörs att man kan kombinera studier med jobb. Vi måste också få nationella riktlinjer om vad som är en rimlig storlek på barngrupperna, som ökat radikalt, säger Jaara Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.