Lärarförbundet: Fullskalig skandal

Publicerad

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att UG:s avslöjande att elever väljs bort undergräver det fria skolvalet.

I kvällens Uppdrag granskning avslöjas hur rektorer på vissa friskolor väljer bort elever och hur profilskolan i Stockholms rektor Greger von Sivers filmades med dold kamera när han sade saker som: ”Man får ju inte säga neger numera”. 

Avslöjandet har fått lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén att reagera.

– Det är oseriösa aktörer som svärtar ner hela det fria skolvalssytemet. Det är en fullständig skandal, säger hon.

Varför det?

– De undergräver det fria skolvalet som alla trodde var fritt. De bryter mot skollagen, de sorterar mellan elever, de väljer bort elever och bidrar därmed till en ökads segregation.

Hon menar att segregationen ökas genom att de icke önskvärda eleverna skickas över till de kommunala skolorna.

– Det är en gigantiskt utbildnings- och fostransinsats som skickas till de kommunala skolorna. Det är som att säga ”ni får ta hand om de elever som har tuffare bakgrund och som har större utmaningar”, säger hon.

Enligt Eva-Lis Sirén innebär de fall som Uppdrag granskning lyfter fram också problem för de lärare som arbetar på skolorna.

– Det är tråkigt för alla lärare som arbetar i de här verksamheterna som försöker göra sitt bästa varje dag. Man ska inte behöva skämmas över oseriösa arbetsgivares uppträdande.

Vad behöver göras?

– Det är viktigt med en stark skolinspektion, det är statens verktyg. Kraven har skärpts för ansökningsförfarandet, vilket vi välkomnar. Sedan ska skolinspektionen ska kunna gå in i verksamma skolor med full arsenal vilket har gjorts på Lundsberg och Praktiska gymnasiet nu senast. Sedan tycker jag friskolorna själva ska rensa upp om de överhuvud taget ska kunna motivera sin existens.

Uppdrag gransknings avslöjande får henne att ifrågasätta det fria skolvalet.

– Mot ljuset av avslöjandet måste man ställa sig frågan, finns det fria skolvalet?

Tycker du det?

– UG har ju visat att i de här fallen finns det inte, de bryter mot skollagen och det måste få konsekvenser, säger lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer