Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, och Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, vill se miljardsatsningar på skolan. Arkivbilder. Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarförbunden om skolmiljonerna: Inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

350 miljoner extra räcker inte – det behövs miljardbelopp för att hantera kunskapbortfallet i skolan under pandemin, anser både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.

Mer pengar krävs för att möta konsekvenserna av pandemin i den svenska skolan. Det anser regeringen, Centerpartierna och Liberalerna som vill se ett stöd på ytterligare 350 miljoner kronor.

Pengarna, som finns med i vårändringsbudgeten, föreslås bland annat finansiera undervisningsstöd och lovskola.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, tycker inte att 350 miljoner extra är tillräckligt.

– Det är klart att alla pengar som går till att försöka ta igen, eller hjälpa till med att kompensera för det kunskapstapp som uppstått, naturligtvis är välkommet. Men det kommer att krävas insatser, inte bara i den här budgeten, utan under en lång tid framöver.

Samma tongångar återfinns hos Lärarförbundet och dess ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Det är klart att varje enskild krona som man satsar på skolan är välinvesterad, men det är långt ifrån tillräckligt. Det motsvarar faktiskt bara två procent utav de behov som vi ser att svensk skola behöver.

Vill se ytterligare miljarder

Lärarförbundet räknar med att skolan behöver mellan 16 och 21 miljarder bara i år.

– Dels för att täcka upp de stora nedskärningarna som har drabbat skolan under flera år, men också för att ta hand om de extra behov som uppstått under pandemiåret, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarnas riksförbund gjorde, med hjälp av lärare, en uträkning av värdet på kunskapstappet under vårterminen 2020. Summan: Cirka fem miljarder kronor.

– Det var då alltså från mars till och med mitten av juni förra året. Nu har vi ännu ett helt läsår bakom oss, så det är stora summor det rör sig om, säger Åsa Fahlén.

SKR: Bra att skolorna kan bestämma

Sveriges kommuner och regioner (SKR) tycker det är bra att pengarna ska vara generella, alltså att skolorna och kommunerna får bestämma över dem. Det säger Mats Gerdau, ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor.

Hur ska pengarna användas i praktiken?

– Det blir nog lite olika från skola till skola och från kommun till kommun. Mestadels tror jag det kommer att gå till lön till lärare och skolkuratorer för mer undervisning och mer psykosocialt stöd, säger Mats Gerdau, som till vardags är Morderaternas kommunstyrelseordförande i Nacka kommun.

SVT Nyheter har även sökt Skolverket för en kommentar, som avstår att kommentera förslaget i nuläget.

Skolmiljarden

I december i fjol beslutade regeringen om att förstärka det statliga stödet till skolväsendet med en miljard kronor. 2021. Syftet med ”Skolmiljarden”, som satsningen kallas, är att kommunerna ska kunna säkerställa att barn och elever får sin utbildning, trots pandemin.

I februari betalade Skolverket ut hälften av miljardstödet till kommunerna och den andra halvan delas ut i juni.

Det är upp till varje kommun att bestämma vad pengarna ska gå till.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.