Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarförbundet, är kritisk till FP:s förslag om införandet av ordningsbetyg. Foto: TT

Lärarförbundet om ordningsbetyg: ”Rent önsketänkande”

Uppdaterad
Publicerad

Införandet av ordningsbetyg på högstadiet och gymnasiet är en av punkterna i Folkpartiets valmanifest som presenteras i dag. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén menar att förslaget mest är en symbolisk åtgärd som kommer ha liten effekt i skolan.

– Det här är inte den åtgärd som gör att vi får bättre arbetsro i  skolan. Tron att ordningsbetyg skulle förbättra något är rent önsketänkande, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Lågt stöd bland lärare

Förslaget från Folkpartiet är att ordningsbetyg ska ges till högstadie- och gymnasieelever som en sammanfattande skriftlig kommentar, men inte som i övriga betyg i en betygskala. Enligt Eva-Lis Sirén har införandet av ordningsbetyg ett väldigt lågt stöd bland svenska lärare.

– Det är bara två procent av lärarna som tycker att det här skulle förbättra arbetsron för eleverna, säger hon och hänvisar till en undersökning som Novus gjort bland Lärarförbundets medlemmar.

”Vi har en hårdbantad skola”

Det som krävs är snarare mer resurser till skolan menar hon.

– I dag är det så att många lärare tvingas välja mellan att ta itu med eleven och att ta itu med hela klassen, de har inte möjlighet att göra båda. Det handlar om att ha tillräckligt många lärare, speciallärare och att ha möjligheter till insatser. Det kostar pengar och nu har vi en hårdbantad skola.

”En symbolisk åtgärd”

Folkpartiet presenterar frågan om ordningsbetyg i sitt valmanifest under måndagen. Eva-Lis Sirén tror att förslaget till stor del är valfläsk.

– Det här är mest en symbolisk åtgärd, jag tror inte det är en slump att förslaget kommer nu i valtider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer