Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarförbundet om slopad distansundervisning: ”Ett aprilskämt”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsministerns besked om att slopa rekommendationerna om fjärr- och distansutbildning från första april får stark kritik av Lärarförbundet.

– Att tro att arbetsgivarna ska börja ta sitt ansvar från första april får nog betecknas som ett aprilskämt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om en blandning mellan distansundervisning och på plats-undervisning i skolan förlängs inte efter påsklovet, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) under en presskonferens på torsdagen.

Det nya budet möter nu stark kritik från Lärarförbundet.

– Jag tror att det är många som ställer sig frågande till beskedet, inte minst utifrån hur rapporterna ser ut från de olika regionerna. I praktiken innebär det att man nu lägger ansvaret på de enskilda huvudmännen, säger Johanna Jaara Åstrand i Morgonstudion.

Nationella rekommendationen slopas

En färsk undervisning från Lärarförbundet visar att endast tre av tio skyddombud på landets skolor upplever att arbetsgivaren vidtar nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning.

– Att tro att de nu ska börja ta sitt ansvar från första april får nog betecknas som ett aprilskämt. Det som gäller och det som vi vet är verkningsfullt är att träffas färre på större ytor. Hittills har vi i alla fall inte sett att arbetsgivare har vidtagit åtgärder för att möjliggöra det, säger hon.

Lärarnas Riksförbund (LR) tolkar inte utbildningsministerns besked som en fullständig återgång till undervisning på plats i skolans lokaler, utan påpekar att det endast är den nationella rekommendationen som slopas.

– Jag tycker att det är rimligt att man tar just regional hänsyn, men jag utgår också från att man på de allra flesta ställen kommer att fortsätta med fjärr- och distansundervisning med tanke på smittläget, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

”Viktig för elevernas framtid”

Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundet vill att lärare ska kunna prioriteras i vaccinordningen. På så sätt kommer det bli möjligt att bedriva undervisning i skolan på ett smittsäkert sätt, menar hon.

– Det är självklart så som Anna Ekström säger, att utbildningen är viktig och avgörande för elevernas framtid och hälsa. Men för att den utbildningen över huvud taget ska kunna komma till stånd behöver lärarna behålla sin hälsa och hålla sig friska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.