Lärarnas Riksförbund säger att beskedet är glädjande men menar att det är för tidigt att dra några slutsatser kring hur pandemin har påverkat elevernas betyg. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lärarnas riksförbund: ”För tidigt att dra några slutsatser”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieelevernas slutbetyg pekar i år uppåt och fler avgångselever klarar av gymnasiet.

Men enligt Lärarnas Riksförbund är det är för tidigt att dra några slutsatser kring hur pandemin och därmed distansundervisningen i våras har påverkat elevernas betyg.

Landets gymnasieelever gick under våren över till distansundervisning på grund av coronaviruset. Skolverket har nu sammanställt vårens betyg hos gymnasieeleverna och siffrorna visar att fler elever på de nationella programmen klarar gymnasiet inom tre år.

”En lång process”

Lärarnas Riksförbund gläds åt att fler elever klarar gymnasiet men poängterar samtidigt att betygsättningen är en lång process och därför går det inte att dra några slutsatser i nuläget.

– Det är glädjande att betygen och måluppfyllelsen går åt rätt håll. Men om det blir högre betyg är det viktigt att det är rätt kunskap som ligger bakom betygsstatistiken. Det viktiga nu är att det inte går att dra några slutsatser från den sista perioden av undervisningen i våras som har skett på distans, säger Sara Svanlund, vice ordförande vid Lärarnas Riksförbund.

Frånvaro av nationella prov

Alla nationella prov ställdes in under våren i samband med övergången till distansundervisningen. Proven brukar vara är till hjälp för lärarna, menar Lärarnas Riksförbund.

– Det finns en oro för att vi inte har haft nationella prov under våren. Proven är ett sorts måttstock, kan man säga, för den undervisning som vi bedriver i klassrummet, säger Sara Svanlund och fortsätter:

– Jag skulle inte vilja dra några slutsatser att anledningen till att vi har fått en betygshöjning är att vi inte har haft några nationella prov. Vi lärare har underlag för bedömning vid fler tillfällen än bara de nationella proven. Möjligtvis har det funnits en oro att ett planerat bedömningstillfälle försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.