Foto: scanpix

Lärarutbildningens status är körd i botten

Publicerad

Enligt tidningen Dagens Nyheter räckte 0,1 poäng på högskoleprovet för att komma in på lärarlinjen i höstas.

Lärarutbildningens status är körd i botten. 123 personer kom i höstas in på utbildningen med bara 0,1 poäng på högskoleprovet.

Så lågt resultat får man inte ens genom att svara slumpvis på frågorna. En person som valt svarsalternativ ”C” på samtliga frågor skulle få betyget 0,4 på provet där högsta möjliga poäng är 2,0.

Enligt Karin Mårdsjö Blume, ansvarig för lärarutbildningen vid Linköpings universitet, finns det dock en förklaring till att de är så lätt att komma in på utbildningarna via högskoleprovet.

-Det är väldigt lätt att komma in på flera utbildningar med väldigt låga poäng och det beror på att kvotgruppen är så stor som 30 procent. Studenterna har ännu inte upptäckt att det på en rad utbildningar går att komma in via högskoleprovet med väldigt mycket lägre betyg än de som tagit gymnasieexamen och det tycker jag är olyckligt.

Ser man bara på betygspoängen som krävs för att komma in på lärarutbildningarna skiljer det sig inte särskilt mycket från andra utbildningar, påpekar hon. Undantaget är lärarutbildningarna till mellan- och högstadiet som få söker.

Att trots allt många kommer in på utbildningarna med låga betyg påverkar deras möjlighet att ta till sig undervisningen, men det är också ett problem för många högskoleutbildningar, påpekar Karin Mårdsjö Blume.

-Vi får jobba en hel del mer med elevernas skrivförmåga. Vi måste helt enkelt stötta studenterna mer och det beror på att 40 procent av ungdomarna i dag väljer högre studier. När jag pluggade var det 15 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer