Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner sig förtvivlad över att vi måste dra in på resurser.” Hör Bredängsskolans rektor. Foto: SVT

Pressad ekonomi för skolor – skär ner på personal

Publicerad

Skolor runt om i landet hotas av nedskärningar till följd av pressad ekonomi. På Bredängsskolan i södra Stockholm ska nu var tionde tjänst bort.

– Jag känner mig orolig för elevernas skull. Våra elever behöver många vuxna kring sig, säger Emelie Roxby-Schüsseleder, specialpedagog på Bredängsskolan. 

Ökade kostnader och färre elever gör att Bredängsskolan nu ska skära bort elva tjänster. Trots det fattas runt två miljoner kronor för att budgeten ska gå ihop i år, enligt rektor Anna Hoffsten.

– Vi har gått in i ett tufft år i skolan. Redan i höstas började vi förbereda neddragningar, säger hon.

“Drabbar de i behov av stöd”

Två lärare och en specialpedagog tas bort, resten är elevassistenter eller så kallade resurser – vuxna som finns runt eleverna men inte ansvarar för undervisningen, som fritidsledare och socialpedagog.

Bredäng är ett av de områden polisen klassar som utsatta. Anna Hoffsten är orolig att elever i behov av extra stöd kommer att drabbas.

– Den bästa försäkringen för att eleverna inte ska dras in i gängkriminalitet är att eleverna klarar målen i skolan. Därför känner jag mig frustrerad över att vi måste dra in på resurser som kan vara ett stöd och förhindra.

Dana Bdeir går i åttan.

– Det flesta elever bor inte i en jättebra miljö här i Bredäng då det sker skjutningar i förorterna. Det kan leda till att många elever dras till det. Om inte assistenterna finns här kan vissa elever hamna fel.

Facket slår larm

Enligt facket Sveriges lärare väntar nedskärningar i skolor över hela landet. I Stockholm och Göteborg arrangeras demonstrationer i maj.

Enligt fackets beräkningar skulle det behövas 12 miljarder kronor för hela landet för att bibehålla kvaliteten i svenska skolan.

Men skolan fick inte något tillskott i regeringens vårbudget.

– De stora satsningarna gör man på hösten och det gjorde också regeringen i höstas, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Men om problemen finns i många kommuner, ska inte regeringen då stötta upp?

– Det är det vi gör och vi gör de största satsningar på skolornas budgetar på 30 år i Sverige. Men det är också viktigt att kommunalpolitikerna gör sitt allra bästa för att freda skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.