Bild tagen av en 16-årige pojke när han var på scoutlägret i Japan. Hans familj är i nuläget inte oroliga att pojken ska ha smittats, ”Vi får se vad som händer, just nu håller vi bara koll om han skulle bli sjuk och få feber”, säger hans pappa till SVT Nyheter. Foto: Hjärnhinneinflammation på internationellt scoutläger

Larm om smitta på läger – 2.000 barn uppmanas söka vård

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation efter ett scoutläger i Japan. Nu uppmanas de nära 2.000 svenska barn som var på lägret att snarast uppsöka sjukvård.

Efter hemkomsten från scoutlägret har flera deltagare från Europa insjuknat i smittsam hjärnhinneinflammation. Tre fall av smitta efter lägret har rapporterats från Skottland. Och även i Sverige har personer smittats, uppger Caroline Thunved, kommunikationschef för svenska scouterna. Enligt henne vistas tre personer på sjukhus.

– De visar tecken på förbättring. Deras familjer har behandlats i förebyggande syfte, säger hon till SVT Nyheter.

På Folkhälsomyndigheten vill man inte bekräfta att det handlar om konstaterat smittade.

– Vad vi känner till så finns hög misstanke om ett fall, sedan är två under utredning, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemolog.

Smittskyddsläkare: Allvarligt

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla som varit på lägret – även barn som inte har några symptom – att vända sig till sjukvården.

– Vi vill att alla som varit där söker vård. Meningokocker finns i Sverige också och många av oss går omkring och bär på dem hela tiden utan att bli sjuka. Men med tanke på att de bott så tätt i tält och att de är unga, och därmed smittas lättare, så bedömer vi risken som något högre, säger Anders Wallensten.

Föräldrar och syskon till dem som har kommit hem från lägret nu, behöver de oroa sig eller göra något?

– Nej. Det är något som läkaren kommer att ta ställning till från fall till fall, om det varit någon risk. Framför allt då om en person har insjuknat och fått symptom, eller att man funnit att just den här personen bär på bakterien genom att ta ett prov. Men anhöriga behöver inte bli rädda för egen del.

Scouterna i Sverige har mejlat samtliga deltagare och samarbetat med Folkhälsomyndigheten som fått deltagarlistor från lägret.

– Vi har också en krisgrupp inkopplad och svarar på mejl och telefonsamtal så gott vi kan, säger Caroline Thunved.

Svår sjukdom

Scoutlägret hölls i Japan, 28 juli-8 augusti, med över 30.000 deltagare från hela världen. Runt 1.900 kom från Sverige, de flesta mellan 14 och 17 år gamla.

Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk hjärnhinneinflammation, orsakas av meningokockbakterier. De överförs genom nära kontakt, framför allt som droppsmitta från exempelvis hostningar. Små barn och tonåringar har större risk att smittas. Den smittade blir ofta snabbt svårt sjuk. Sjukdomen är livshotande och kan ge bestående men. Den kan ge blodförgiftning och hjärnhinneinflammation med svår huvudvärk, kräkningar och stelhet i nacken. Drabbade av sjukdomen är ofta omtöcknade och förvirrade och ett vanligt symptom är små punktformade hudblödningar.

Vanligen visar sig symptomen 2-3 dagar efter att man smittats, men ibland kan det dröja uppemot en vecka.

Meningokocker smittar framför allt som droppsmitta vid nära kontakt, exempelvis hostningar.

Vanligen visar sig symtomen 2 till 3 dagar efter insjuknande, men kan i undantagsfall dröja i upp till drygt en vecka. Barn, ungdomar och unga vuxna löper störst risk för att insjukna.

Alla som smittas blir inte sjuka, många kan bära på meningokocker utan att få några symtom.

Den allvarligaste formen av sjukdom kännetecknas av blodförgiftning med större blödningar inne i huden och sjunkande blodtryck. Patienter med dessa symtom behöver omedelbart omhändertagande på sjukhus.

I sällsynta fall kan bakterien leda till feber och hjärnhinneinflammation med svår huvudvärk, kräkningar och nackstyvhet som symtom. Patienten är ofta omtöcknad och förvirrad, och sjukdomen kan i svåra fall leda till medvetslöshet. Ibland ses även små blödningar i huden, så kallade petechier.

Antibiotika minskar risken för sjukdom, och minskar risken för smittspridning bland exempelvis anhöriga.

Omkring 60 fall av smittan konstateras varje år i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Anders Wallensten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet