Birgitta Resenius, verksjurist på Ekobrottsmyndigheten. Foto: SVT

Varnar: Utredningar om brott kan haverera – på grund av tröga banker

Uppdaterad
Publicerad

Utredningar fördröjs i månader och riskerar att haverera på grund av att banker är sena med att skicka uppgifter till brottsutredande myndigheter. Nu kräver bland annat Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten en skärpning av lagen.

Vid utredningar kring terrorfinansiering, bedrägerier och ekonomisk brottslighet inom kriminella nätverk så blir uppgifter från banker ett allt viktigare instrument för lagens utredare. Men bankerna håller hårt i pappren.

Birgitta Resenius, verksjurist på Ekobrottsmyndigheten, säger att man i två år försökt få bankerna att bli snabbare på att lämna ut uppgifterna.

– Det kan ta tre till fyra månader att få ut uppgifter. Varför har vi aldrig förstått, säger hon till SVT Nyheter.

Viktigt vid brottsutredningar

Varje år kräver myndigheter in hundratusentals kontoutdrag och andra bankuppgifter i pågående brottsutredningar. Ekobrottsmyndigheten,Polisen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten och Tullverket menar att det är oerhört viktigt att få uppgifterna snabbare för att nå en friande eller fällande dom.

– Vi måste ha uppgifterna för att se flöden mellan bolag och personer och vilka belopp. Att vi får information från bankerna är helt avgörande för utredningarna säger Birgitta Resenius.

Vänder sig till Finansdepartementet

Ekobrottsmyndigheten har påtalat problemet i flera år utan något resultat och vänder sig nu till Finansdepartementet och kräver att lagen ändras.

Man vill att bankerna ska tvingas snabbare lämna ut en misstänkts persons uppgifter och att man dessutom att de lämnar ut det i digital form och inte som nu på papper.

– Nu kan det vara så att personer sitter häktade onödigt länge. Vi kan inte heller i tid avföra misstänkta personer som kanske är helt oskyldiga, säger Birgitta Resenius och fortsätter:

– Desto längre en utredning tar, desto mer kallnar den och det blir svårare att få fram bevisning och svårare att få folk att minnas. Ju längre en utredning drar ut på tiden desto svårare blir det.

Bankföreningen säger till SVT Nyheter att man samarbetar med de fem brottsutredande myndigheterna för att försöka bli snabbare i sin handläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer