Leksaker som Konsumentverket varnar för. Foto: Konsumentverket

Larmet: 20 av 21 leksaker är farliga

Uppdaterad
Publicerad

Många leksaker som säljs på så kallade knallemarknader är farliga. Det visar en kommande rapport från Konsumentverket, som SVT Nyheter har fått ta del av.

Snart drar marknadssäsongen i gång igen runtom i Sverige. Förra året besökte Konsumentverket 14 marknader, från Piteå i norr till Kivik i söder, och köpte leksaker för att titta på kvävningsrisken. Leksakerna testades av ett oberoende laboratorium och nu presenteras resultatet, som oroar Konsumentverket. Bara 1 av 21 testade leksaker klarade säkerhetskraven. Alltså var 20 av 21 farliga.

– Det som kan hända är att smådelar kan lossna från de här produkterna och barn kan sätta de i halsen och kvävas och dö, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket.

Handlare saknar kunskap

Konsumentverket upplever att knallarna inte vet särskilt mycket om det de köper in. Många handlar varor runtom i Europa, där det inte följer med några papper om säkerhet och testprotokoll, till exempel. Därför har de nu inlett ett samarbete med marknadshandlare för att öka kunskapen om säkerhet och leksaker.

– Branschen tycker att det är bekymmersamt. Men den enskilde knallen vet ju oftast inte om att det är ett problem. De tror ju att den här leksaken är säker. Ingen vill sälja farliga leksaker, säger Lena Bergman Bokvist.

Men framför allt uppmanar Konsumentverket föräldrar att vara mer vaksamma när de köper leksaker på marknader. Enligt Konsumentverket får varje år 300 barn söka akut sjukhusvård efter att ha satt något i halsen.

– Man ska ha sunt förnuft. Känns leksaken hållbar? Kan det lossna delar lätt när man drar i dem? Tål den att ramla i golvet utan att gå sönder i en massa delar?

Faktaruta:

Dessa leksaker vill Konsumentverket varna särskilt mycket för:

nosar och ögon som lossnar från gosedjur

sugkoppar som lossnar från pilar alltför korta pilar små visslor, så kallade fågelvisslor

batteriluckor som är lätta att peta upp så barnet kommer åt batteriet

starka magneter som i mage/tarm riskerar att orsaka allvarliga invärtes skador och i värsta fall kan leda till döden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.