Larmet: Nedskräpning stort problem i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpning har blivit ett växande problem i fjällvärlden, när allt fler besökare hittar hit. Längs leden upp till Sveriges högsta berg, Kebnekaise, slängs allt från champagneflaskor till en cykel.

– Häromkvällen blev vi bjudna på vodka av våra tältgrannar, berättar vandraren Markus Echtermeyer från Tyskland.

Han vandrar längs leden upp till Tarfaladalen, öster om Kebnekaise.

– Det var ju trevligt, men problemet var att de sedan lämnade kvar vodkaflaskorna på marken. Ju mer folk längs lederna, desto mer skräp blir det, säger han.

Firar med champagne

Allt fler vill turista i de svenska fjällen, och fjällstationerna har slagit besöksrekord i sommar. Uppåt 11.000 människor har bestigit Kebnekaises sydtopp, vilket är rekord.

Problemet är bara att många lämnar kvar skräp längs leden och i raststugan nedanför toppen, berättar Marit Sarri, föreståndare för Kebnekaises turiststation. Hennes personal får gå upp och samla ihop skräpet med jämna mellanrum.

– Det slängs allt möjligt. Många vill ju till exempel fira och skåla när de nått toppen, och har med sig både champagneflaskor och annat. Och sedan hittar vi flaskorna i toppstugan. Det känns inte alls bra.

Forslade bort cykel

– Det stod också en cykel däruppe under några säsonger. Vi vet inte var den kom ifrån eller vem som burit dit den, säger hon och berättar att den till slut fick forslas bort med helikopter.

Även toalettbestyr har blivit ett allt större problem längs området kring Kebnekaise och just nu diskuteras om bajamajor ska flygas upp till toppen. Turiststationen samarbetar också med organisationer som Håll Sverige rent för att informera om vikten av att ta hänsyn till naturen.

– Det är ju förbjudet att skräpa ner. Vi behöver vara tydliga och påminna om det, för jag tror någonstans att människor vill ta ansvar. Även om bekvämligheten ibland tar över, säger Marit Sarri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.