Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sundsvall har det blivit en vana att ge vård till hjärtsjuka patienter i korridoren. IVO:s generalsekreterare Sofia Wallström ser allvarligt på det här. Foto: Makan Rahmati

Larmet om den svenska akutvården: Korridorvård, larm med grytlock och dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort en granskning av 27 akutsjukhus från samtliga regioner i landet. I de 21 fall som de hittills tagit beslut om har de riktat kritik mot samtliga.

De sjukhus som IVO hittills riktat kritik mot finns representerade i 17 av landets 21 regioner och alla har mer eller mindre samma typ av problem: Bristen på sjuksköterskor som leder till för få vårdplatser med så kallad ”korridorvård” samt patienter som vårdas på fel avdelning som följd.

I handlingarna från IVO går det att läsa om sjukhus som gett patienter i korridorerna grytlock som de ska använda som temporära larm och svarta sopsäckar som satts upp över lampor i korridoren för att de patienter som placerats i korridoren ska kunna sova på natten.

– Vi har sett att marginalerna har minskat och varit små under en lång rad år, men att man nu tagit så mycket av de här marginalerna att man nu är på en nivå som är så oerhört låg att en ny gräns har passerats, säger IVO:s generaldirektör Sofia Wallström.

18 av 26 sade upp sig

På Sundsvalls sjukhus, som är ett av sjukhusen som kritiseras av IVO, valde 18 av totalt 26 sjuksköterskor från en och samma avdelning till slut att säga upp sig. Åtta av dem lyckades man till slut ändå behålla, men tio har gått vidare till annat.

– Det har ju varit katastrof egentligen överallt på det här sjukhuset. Hos oss har det varit extrema flöden. Det har varit ständigt överbelagt här i princip hela året, säger sjuksköterskan Andreas Filipsson som är skyddsombud på avdelningen och förtroendevald i Vårdförbundet.

FAKTA: Sjukhusen som IVO kritiserat

Norrbotten: Sunderby sjukhus

Västernorrland: Sundsvalls sjukhus

Uppsala: Akademiska sjukhuset

Stockholm: SÖS, Danderyd

Skåne: Helsingborg, SUS Malmö, SUS Lund

Gävleborg: Gävle sjukhus

Östergötland: US i Linköping

Blekinge: Blekingesjukhuset Karlskrona

Västra Götaland: Sahlgrenska och Sahlgrenska östra

Örebro: USÖ

Västmanland: Västerås

Dalarna: Falu lasarett

Sörmland: Mälarsjukhuset i Eskilstuna

Kronoberg: Centrallasarettet i Växjö

Västerbotten: NUS

Halland: Sjukhuset i Varberg

Värmland: Centralsjukhuset i Karlstad

Totalt har 27 sjukhus granskats av IVO. I skrivande stund har de tagit beslut om 21 sjukhus, där samtliga kritiserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.