Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ökningen av covid-smittade med hemtjänst har varit dramatisk – från 49 fall vecka 42 till 736 fall veckan 50. Foto: E Larsson, P Nilsson, C Sewerin

Hennes mamma får hemtjänst från 30 olika personer – ”som att sitta i en gryta som kokar”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin slår åter hårt mot äldre med hemtjänst. De senaste veckorna har både antalet bekräftat smittade och avlidna ökat drastiskt, enligt Socialstyrelsens siffror. Samtidigt slår anhöriga och hemtjänstpersonal larm om bristande skyddsrutiner och trånga personalutrymmen – som man fruktar kan leda till att smittan sprids ytterligare.

Susanne Stenholm Wibergs mamma är rullstolsburen med Parkinsons och har ett stort behov av hemtjänst. Susanne är mycket oroad över att hennes mamma ska drabbas av covid-19.

– Varenda kväll när jag står på toa och tittar in i spegeln, då ser jag min mammas ögon, jag känner igen blicken. Och så står jag där och tittar på henne genom mig själv och känner: “Jag kan inte rädda dig.”

Olika människor hela tiden

Under hela pandemin har mamman fått hjälp av omkring 30 olika personer i månaden bara från hemtjänsten, och dessutom av personal från hemsjukvården.

– Hon sa i somras att det känns som att sitta i en gryta som kokar. ”Det kommer folk hela tiden.”

Susanne har upprepade gånger klagat på brister i hygienrutinerna, men menar att de ansvariga inte tar henne på allvar.

Erik Slottner (KD), som är högst politiskt ansvarig för hemtjänsten i Stockholm, medger att det fortfarande finns problem med hög personalomsättning, men säger att mycket har förändrats sen i våras.

– Det förekommer säkert en del brister fortfarande men vi har jobbat för att åtgärda dem.

”Man blir rädd”

De senaste veckorna har både antalet covid-smittade och de avlidna ökat kraftigt bland personer med hemtjänst.

Samtidigt larmar hemtjänstpersonal om att man måste ha möten, äta lunch och byta om i trånga lokaler.

– Man blir rädd. När man sedan framför att det finns brister, då blir man ännu mer rädd eftersom ingen lyssnar, säger vårdbiträdet Anne Havefeldt som jobbar i hemtjänsten i Stockholm.

Hon har skrivit mejl till en rad makthavare om att personalgrupper inom hemtjänsten måste byta om och ha personalmöten i lokaler där alla måste vara samtidigt utan möjlighet till social distansering. Erik Slottner (KD) reagerar på beskrivningen.

– Bedrövligt och sorgligt att en anställd upplever sin arbetsmiljö på det sättet! Så där ska det inte fungera i hemtjänsten i Stockholm.

I Varberg har undersköterskor i trygghetsteamet rasat mot att behöva flytta till nya, mindre lokaler. Avdelningschefen tillbakavisar kritiken och betecknar lokalen som ”ganska stor”.

Vecka 50 fanns enligt Socialstyrelsens siffror 736 bekräftat covid-smittade personer med hemtjänst i Sverige. Detta är en högre siffra än någon tidigare vecka under året, men ökningen kan delvis förklaras av en ökad testning. Från vecka 42 till vecka 50 steg antalet covid-smittade i hemtjänsten från 49 till 736.

Antalet avlidna i covid-19 har också ökat kraftigt. Under sommaren och hösten låg antalet länge under tio, men från slutet av oktober har det stigit. Den första veckan i december var antalet 99 avlidna .

Källa: socialstyrelsen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet