Foto: TT

Larmet: Sverige kommer inte nå riksdagens klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige rullar allt fler energieffektiva personbilar och användning av biobränsle ökar. Koldioxidutsläppen från vägtrafiken minskar, men ändå kommer Sverige inte nå de klimatmål som riksdagen satt upp. Detta enligt beräkningar från Trafikverket.

Trots att utsläppen minskat går det för långsamt. Under förra året minskade vägtrafikens utsläpp av växthusgaser med 2 procent. Men för att nå klimatmålet fram till år 2030 behöver utsläppen minska med 8 procent varje år.

Sven Hunhammar är miljödirektör på Trafikverket och tycker att det är oroväckande att det går för långsamt. 

– Det är ju väldigt allvarligt, Sveriges riksdag har kommit överens om att minska utsläppen med 70 procent mellan år 2010 och 2030, så det är väldigt allvarligt. 

Minskade utsläpp men ökad trafik

År 2007 var utsläppen från vägtrafiken som störst och de har minskat med 22 procent sedan dess. Anledningen är att det används allt färre bränsletörstiga fordon samt att gamla bilar och lastbilar skrotas. Samtidigt har användningen av biodrivmedel ökat.

Samtidigt har biltrafiken ökat med 22 procent sedan år 1990 och under förra året slogs det rekord i bilförsäljning. En stor del av ökningen beror på att befolkningen vuxit.

Måste ske förändringar

För att nå målen att minska utsläppen måste det ske stora förändringar i samhället och i transportsystemet säger Hunhammar.

– Städerna behöver byggas tätare och möjligheterna att resa med kollektivtrafik, cykel och gång behöver bli större. Dessutom behöver andelen elektrifierade, tysta och utsläppsfria fordon öka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer