Marie Hafström, regeringens utredare av alarmering i Sverige tycker att larmoperatörerna borde få en längre utbildning. Foto: TT/SVT

”Larmoperatörernas utbildning är inte tillräcklig”

Uppdaterad
Publicerad

Larmoperatörerna på SOS Alarm har lägst utbildning bland våra grannländer. I Finland krävs en två år lång yrkesutbildning för att bli larmoperatör, i Sverige 11 veckor.

– Jag tycker inte att det är tillräckligt. Det här är en väldigt krävande uppgift och vi måste på ett bättre sätt säkerhetsställa en hög kompetens i larmbehandlingen, säger Marie Hafström, som utrett frågan för regeringens räkning.

På SOS Alarms centraler i Sverige jobbar både larmoperatörer och sjuksköterskor. På grund av att sjuksköterskorna har en hög medicinsk kompetens är tanken att sjuksköterskorna ska ta så många av de vårdsamtal som kommer in till 112 som möjligt. Men SOS har stora problem med att rekrytera sjuksköterskor och därför tar larmoperatörerna även en stor del av vårdsamtalen.  

I Norge och Danmark däremot är det aldrig några larmoperatörer som bedömer vårdsamtalen. Här är det alltid sjuksköterskor som bedömer vilket vårdbehov inringaren har. I Finland har man satsat på en annan modell med enbart larmoperatörer, däremot har de larmoperatörerna en utbildning på två år, mot Sveriges 10-11 veckor.

Otillräcklig utbildning

Marie Hafström är före detta generaldirektör på Försvarsmakten. Hon var också fram till förra året regeringens särskilda utredare av just SOS Alarm och alarmeringstjänsten i stort. I april 2013 presenterade hon sina resultat.  Det handlade då bland annat om kompetensen på centralerna, vilken hon anser är undermålig.

– Jag anser att larmoperatör ska vara ett särskilt yrke och att det ska kräva särskild kompetens för att bli larmperatör. De måste få en tillräckligt bra utbildning i alla de områden som de kommer i kontakt med. Jag säger inte att de inte är duktiga idag, men de kan bli mycket bättre, i Finland till exempel har man ju betydligt högre krav, säger Marie Hafström.

Hafström har därför föreslagit att larmoperatörernas utbildning borde utökas till 1-1,5 år.

– De måste få en gedigen utbildning och bli ordentligt tränade i att genomföra intervjuer med de nödställda. De är så många situationer som man måste bedöma och larmoperatörer måste vara mycket duktiga på att identifiera olika situationer. Det är många krav som ställs på larmoperatören och för det krävs en omfattande utbildning.

Stolt över utbildningen

Men på SOS Alarm säger presstalesmannen Anders Klarström att SOS Alarm är stolta över modellen i Sverige och att larmoperatörerna här också kan gå brevid i upp till ett halvår efter avslutad utbildning.

– Vi har en speciell kombination som de inte har i de andra länderna. På våra centraler finns både larmoperatörer och mer medicinskt kunnig personal i form av sjuksköterskor. Det är en bra kombination som säkerhetsställer patientsäkerheten.

Det kanske hade varit en bra kombination om ni lyckas rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor, men det klarar ni ju inte?

– Nej det är klart bekymmersamt att vi, liksom den övriga sjukvården, har svårt att rekrytera sjuksköterskor. Vi skulle önska att vi kunde få fler sjuksköterskor för då hade vi haft den bästa lösningen.

Men nu kan ni ju inte det, borde inte larmoperatörernas utbildning vara längre då, såsom i till exempel Finland?

– Vi tycker vår utbildning är bra men självklart tycker vi att utbildning är av godo och den delen av alarmeringsutredningen motsätter vi oss inte, säger Anders Klarström på SOS Alarm.

Alarmeringsutredningen

Alarmeringsutredningen redovisades för regeringen i april förra året. Den gick under namnet ”En myndighet för alarmering” och föreslog bland annat att en ny statlig myndighet ska ta över ansvaret för alarmering från SOS Alarm.

I utredningen kritiserades också landstingen och regionerna för att de har så många olika krav på SOS Alarm. Bland annat vad gäller kraven på sjuksköterskekompetens. En del landsting kräver att 70 procent av vårdsamtalen ska hanteras av sjuksköterskor, andra kräver att 100 procent ska hanteras av en sjuksköterska och några landsting har inga specifika procentkrav alls.

Bland annat därför menade utredaren att en samordnande myndighet behövs. Samt att larmoperatörerna borde utbildas mer.

Utredningen bereds nu på Försvarsdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.