Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De påstod att jag hade röstat nej till abort 22 gånger, att de röstat emot kvinnors rättigheter, vilket var helt fel” – säger tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD). Foto: SVT/TT

Lars Adaktussons kritik mot KD-ledaren Ebba Busch: Kastade mig under bussen

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) riktar stenhård kritik mot partiledaren Ebba Busch i en ny bok.

– Det jag efterlyser i boken är ett mer inkluderande ledarskap som är mer öppet för intern diskussion, säger han.

Den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstade under sin tid i Bryssel emot kvinnors rätt till abort vid 22 tillfällen, både i Europa och globalt, vilket DN avslöjade under valrörelsen till EU-parlamentsvalet 2019.

Adaktusson förklarade då sitt agerande med att han anser att aborter inte är en fråga för EU.

Vill se inkluderande ledarskap

Efter avslöjandet backades hans agerande inte upp av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och han petades från flera toppuppdrag inom partiet.

Nu har Adaktusson skrivit en bok där han ger sin bild av vad som hänt. Han riktar skarp kritik mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som han menar ”kastade honom under bussen”.  

– Det jag efterlyser i boken är ett mer inkluderande ledarskap som är mer öppet för intern diskussion, debatt och ifrågasättanden. Jag tycker att det har saknats under de senaste åren, säger Adaktusson.

Han är kritisk till den kurs som partiet har tagit när det kommer till exempelvis kriminalpolitiken och migrationspolitiken.

– Det har funnits en vilja att bredda partiet och det är inget fel i det men det har skett på bekostnad av det som är de grundläggande värderingarna och människosynen, säger Adaktusson.

Har inte haft kontakt

Han minns inte när han hade kontakt med Ebba Busch senast och har inte heller fått några reaktioner från henne efter boksläppet.

– Jag skulle gärna sitta ner och prata med henne om det som har hänt. Jag tror på dialog och att försöka reda ut när man har olika uppfattningar. Jag vill partiet väl, säger Adaktusson.

Ebba Busch säger till TV4 att hon inte har läst boken. Hon vill inte heller kommentera Adaktussons bild av att KD skulle ha svårt att hantera intern kritik.

– Det ska man egentligen fråga dom som är aktiva i partiet om. Jag tycker att det säger någonting att vi har så många tunga företrädare att vi kunnat besätta sex stycken statsrådsposter i regeringsställning, säger Ebba Busch till TV4.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.