Under Swedbanks pressträff på torsdagen svarade bankens tillförordnade vd, Anders Karlsson (till vänster) och Lars Idermark, styrelseordförande (till höger) om turbulensen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Lars Idermark: ”Har inte läst rapporten”

Uppdaterad
Publicerad

Trots onsdagens razzia på Swedbanks huvudkontor hindrar banken fortfarande Ekobrottsmyndigheten från att ta del av den viktiga ”Grimstadrapporten.” Dessutom säger bankens styrelseordförande Lars Idermark att han inte har tagit del av rapporten.

I början av 2019, strax innan Uppdrag Gransknings första avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank, landade en hemlig rapport på koncernledningens bord.

Rapporten var länge okänd för allmänheten men för knappt två veckor sedan, den 15 mars 2019, avslöjade tidningen Dagens Industri att den existerar.

Swedbank och penningtvätten

Rapporten, som författats av advokaten Erling Grimstad, tidigare chef för norska Ekobrottsmyndigheten, visade bland annat att Swedbank haft flera utländska så kallade högriskkunder. Kunder som enligt rapportförfattaren ”aldrig borde blivit accepterade som kunder i första läget”.

”Inte tagit del av den”

Uppdrag Granskning och SVT Nyheter har, via flera olika källor, tagit del av innehållet i rapporten. Men när Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark under torsdagens presskonferens fick frågan om han läst den svarade han nekande.

– Jag har inte tagit del av den, säger han.

Varför inte?

– Jag och styrelsen hade inte kännedom om den rapporten.

Men den kännedomen har du haft i över en vecka nu. Varför har du inte läst den?

– Det vill jag inte kommentera. Det är inte det som det handlar om. Vi tar ett samlat grepp om alltihop och gå till botten med de frågor som är utestående, säger Lars Idermark.

653 ”aktiva högriskkunder”

I larmrapporten pekas 653 så kallade ”aktiva högriskkunder” ut. Men trots att Swedbank haft tillgång till rapporten sedan början av 2019 har man utåt bara kommunicerat att man ska utreda 50 så kallade högriskkunder – det handlar om kunder som Uppdrag Granskning kunde peka ut i ett tidigare avslöjande.

Varför ska ni bara utreda de 50 kunder som SVT pekar på, när den här larmrapporten pekar på att ni har misstänkta i samma storlek som det fanns i Danske Bank-skandalen?

– I det läget handlar det om att kunna svara SVT om de 50 kunderna och det bad vi FRA att göra och vi har fått en återrapport på det, säger Lars Idermark.

”Fortsätta och bredda arbetet”

Kommer ni också uttöka undersökningen efter den larmrapport som finns?

– Vi har bett FRA att fortsätta och bredda arbetet. Och hur vi nu ska se på lägets situation är något som vi får se på i styrelsen, säger Lars Idermark.

Kommer ni att titta på andra högriskkunder?

– Det är något vi i styrelsen får diskutera, säger Lars Idermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet